Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα χαρακτηρίζεται από διαφορετικά συμπτώματα; - Οι ειδικοί απαντούν

Στις αρχές της πανδημίας, μάθαμε για τα χαρακτηριστικά σημάδια της μόλυνσης από κορωνοϊό, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια γεύσης και οσμής, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και κόπωση. Τι γίνεται όμως τώρα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά; Έχουν αλλάξει τα συμπτώματα δεδομένου ότι η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να κυριαρχεί σε πολλά μέρη του κόσμου;

Μιλώντας στους «New York Times», η Άντριου Τσαν, επιδημιολόγος και γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και μια εκ των βασικών ερευνητών της Μελέτης Συμπτωμάτων Covid, παρακολουθεί εκατομμύρια ανθρώπους από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία μέσω μιας εφαρμογής που ζητά από τους συμμετέχοντες να καταγράφουν τα συμπτώματα τους. Χωρίς να έχουν δημοσιευτεί ακόμα τα  δεδομένα από τη μελέτη , υποδηλώνεται ότι όσοι εμβολιάζονται είναι καλά προστατευμένοι έναντι της Δέλτα.

Όπως αποκάλυψε η επιδημιολόγος, τα συμπτώματα που παρατηρούν τώρα οι επιστήμονες, μεταξύ των εμβολιασμένων ενηλίκων, ταυτίζονται πολύ πιο συχνά με το κοινό κρυολόγημα. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε ανθρώπους να παρουσιάζουν βήχα, αλλά βλέπουμε επίσης μεγαλύτερη επικράτηση της καταρροής και του  φτερνίσματος. Άλλοι παραπονιούνται ότι υποφέρουν από πονοκέφαλο ή  πονόλαιμο, πρόσθεσε. Πυρετός, απώλεια γεύσης και οσμής αναφέρονται σε μικρότερο βαθμό.»

Η Δρ Τσαν είπε ότι οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν πιο ήπια συμπτώματα όταν η παραλλαγή Delta έγινε διαδεδομένη στη Βρετανία, ξεκινώντας από τα τέλη της άνοιξης, η οποία συνέπεσε επίσης με το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού της χώρας.

Οι παιδίατροι στη Νέα Υόρκη, όπου το 67 % των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο, αναφέρουν πως διακρίνουν τα ίδια συμπτώματα στα παιδιά με εκείνα που είχαν δει από την αρχή της πανδημίας και ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις τείνουν να είναι μεταξύ εμβολιασμένων εφήβων, ειδικά εκείνων με υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία. Ορισμένα νήπια ή παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν επίσης να αρρωστήσουν βαριά από κορωνοϊό, αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν πάντα γιατί ένα παιδί αρρωσταίνει πιο βαριά από ένα άλλο, δήλωσε ο Δρ. Σάλι Πέρμαρ, γενικός παιδίατρος του «NewYork-Presbyterian and Weill Cornell Medicine».

Από την άλλη ο Δρ Μαρκ Μάλιγκαν, διευθυντήςτου N.Y.U. Κέντρο εμβολίων Langone και επικεφαλής λοιμωδών νοσημάτων στο N.Y.U. Langone Health, δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε αυτή τη νέα παραλλαγή. «Ακόμα μαθαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: New York Times