Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις φαρμακευτικές πως έχουν εγκαταλείψει τις φτωχότερες χώρες

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες παράγουν τα εμβόλια για την COVID-19 ότι επιτείνουν μια «κρίση άνευ προηγουμένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», καλώντας να διανεμηθούν δύο δισεκατομμύρια δόσεις στις φτωχές χώρες.

Σε έκθεσή της που τιτλοφόρησε «Διπλή δόση ανισότητας: οι φαρμακευτικές εταιρείες και η κρίση των εμβολίων για την COVID-19», η ΜΚΟ τονίζει πως οι περισσότερες από αυτές δεν δίνουν προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα ενώ σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί παγκόσμια σύνοδος για τα εμβόλια. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να ανακοινώσει επιπρόσθετες δεσμεύσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών.

«Το να εμβολιαστεί ο κόσμος είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση. Θα έπρεπε να είναι η ώρα που θα χαιρετίζαμε αυτές τις εταιρείες, που δημιούργησαν τα εμβόλια τόσο γρήγορα, για τον ηρωισμό τους», σχολιάζει με ανακοίνωση Τύπου η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ. «Αντ’ αυτού, προς μεγάλη ντροπή και προς θλίψη όλων μας, το διεθνές μπλοκάρισμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και οι ελιγμοί τους υπέρ των πλούσιων κρατών γέννησαν έλλειψη εμβολίων, που ήταν καθ’ όλα προβλέψιμη και καθ’ όλα καταστροφική για τόσα άλλα».

Η ΜΚΟ εξέτασε την πολιτική των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και Novavax – το εμβόλιο της τελευταίας δεν έχει εγκριθεί ακόμη – όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον καθορισμό των τιμών, την πνευματική ιδιοκτησία, το μοίρασμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την κατανομή των δόσεων και τη διαφάνεια.

Και συμπέρανε ότι από λίγο ως πολύ, οι έξι εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλια «δεν εκπλήρωσαν τις ευθύνες τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από τα 5,76 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, μόλις το 0,3% κατανέμεται στις χώρες με «ισχνά» εισοδήματα, ενώ το 79% στις χώρες με «μέσα-ανώτερα» και «υψηλά» εισοδήματα, υπογραμμίζει η Αμνηστία.

Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna προβλέπουν να εξασφαλίσουν κέρδη που συνολικά θα ανέρχονται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη του 2022, υπολογίζει η ΜΚΟ, για την οποία «τα κέρδη δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Μολονότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έλαβαν «δισεκατομμύρια δολάρια κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων», επιλέγουν να «μονοπωλούν την πνευματική ιδιοκτησία, να εμποδίζουν τη μεταφορά τεχνολογίας και να περιορίζουν με επιθετικό τρόπο μέτρα που θα επέτρεπαν την επέκταση της παραγωγής των εμβολίων τους στον κόσμο», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Καλεί εταιρείες και κυβερνήσεις να «αλλάξουν πορεία» και να διανείμουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.

Όταν η ΜΚΟ επικοινώνησε μαζί τους προτού δημοσιοποιήσει την έκθεση, όλες οι εταιρείες πλην Novavax ανέφεραν πως αναγνωρίζουν ότι η δίκαιη και ισόνομη κατανομή των εμβολίων, ιδιαίτερα στις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, είναι εκ των ων ουκ άνευ, και της εξέθεσαν τις προσπάθειές τους για αυτό, χωρίς να πείσουν την Διεθνή Αμνηστία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Covid-19