Γερμανία: Τέλος τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Βερολίνο και κρατίδια δείχνουν να συμφωνούν στην κατάργηση των δωρεάν τεστ το φθινόπωρο καθώς και την είσοδο σε κλειστούς χώρους εμβολιασμένων, αναρρωσάντων και όσων προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Στη μάχη πρόληψης και αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας το Βερολίνο δρομολογεί περισσότερα υποχρεωτικά τεστ για μη εμβολιασμένους, καθώς και την κατάργηση των δωρεάν τεστ, ενδεχομένως και από τον Οκτώβριο. Πάνω σε αυτή τη βάση κινείται η βιντεοδιάσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Πρωταρχικός στόχος είναι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να εμβολιαστούν την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να εξαπλώνεται με ολοένα υψηλότερες ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ τον Ιούλιο τα κρούσματα περιορίστηκαν στα 5 ανά 100.000 κατοίκους ξεπέρασαν το τελευταίο 24ωρο τα 23,5. Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πλήρως στη Γερμανία 45,8 εκατομμύρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 55,1% του συνολικού πληθυσμού.

Όσον αφορά τα δωρεάν τεστ, καγκελάριος και τοπικοί πρωθυπουργοί συμφωνούν σε κατάργηση τους το φθινόπωρο δίνοντας έτσι έμμεσα ένα ακόμα κίνητρο σε αναποφάσιστους να εμβολιαστούν το συντομότερο. Τα τεστ κορωνοϊού θα εξακολουθήσουν ωστόσο να είναι δωρεάν για όσους δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ή για όσους δεν έχει εκδοθεί σύσταση για εμβολιασμό όπως για εγκύους και εφήβους κάτω των 18.

Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τους επόμενους μήνες θα εξακολούθησουν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα όπως είναι η τήρηση αποστάσεων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών σε λεωφορεία, τραίνα ή καταστήματα. Όλα δείχνουν ότι στη βιντεοδιάσκεψη θα επιτευχθεί συμφωνία ως προς την είσοδο, σε κλινικές, δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, εσωτερικούς χώρους εστίασης, εκκλησίες, κολυμβητήρια και κομμωτήρια, μόνο όσων έχουν εμβολιστεί πλήρως, έχουν αναρρώσει ή φέρουν αρνητικό τεστ. Όλα δείχνουν ότι το μέτρο θα ισχύσει ήδη από τον Αύγουστο. Η ακριβής ημερομηνία παραμένει ανοιχτή.

Παράλληλα θα εξακολουθήσει να ισχύει το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπισης της «επιδημιολογικής κατάστασης» στη Γερμανία. Ομόφωνα οι υπουργοί Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων τάσσονται υπέρ της παράτασης, από τη γερμανική βουλή, για ένα ακόμα τρίμηνο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βάσει αυτού του πλαισίου τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων διατηρούν τη δυνατότητα επιβολής έκτακτων μέτρων όπως τα τεστ κορωνοϊού, οι εμβολιασμοί, τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Deutsche Welle: Σάσα Μάιερ, Αντρέας Χένιγκ, dpa-Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: skai.gr