Κλείσιμο

Τα γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών-Τι αποκάλυψε νέα έρευνα

Τα άτομα που προσλαμβάνουν υψηλές ποσότητες λιπαρών από γαλακτοκομικά προϊόντα,  αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με όσους καταναλώνουν μικρές ποσότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα που μελετά μερικούς από τους μεγαλύτερους καταναλωτές γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε την κατανάλωση λιπαρών γαλακτοκομικών σε 4.150 άτομα 60 ετών στη Σουηδία-μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής και κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο-μετρώντας τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος στο αίμα που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά τρόφιμα.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί παρακολούθησαν την ομάδα για 16 χρόνια κατά μέσο όρο για να παρατηρήσουν πόσοι είχαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα σοβαρά κυκλοφορικά επεισόδια και πόσοι από αυτούς πέθαναν.

Μετά τη στατιστική προσαρμογή για άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η ηλικία, το εισόδημα, ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και άλλες ασθένειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος - ενδεικτικά της υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικών λιπαρών - είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και χωρίς αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Στη συνέχεια, η ομάδα επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό με άλλους πληθυσμούς αφού μοιράστηκε τα σουηδικά αποτελέσματα με 17 άλλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά σχεδόν 43.000 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ενώ τα ευρήματα ενδέχεται να επηρεάζονται εν μέρει από άλλους παράγοντες εκτός του γαλακτοκομικού λίπους, η μελέτη μας δεν υποδηλώνει καμία βλάβη στην υγεία αποκλειστικά λόγω του γαλακτοκομικού λίπους », δήλωσε ο Matti Marklund, ανώτερος ερευνητής στο George Institute for Global Health στο Σίδνεϊ και από κοινού ανώτερος συγγραφέας της εργασίας. , ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν πράγματι τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτή η συσχέτιση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα τον πλήρη αντίκτυπο των γαλακτοκομικών λιπών και των γαλακτοκομικών τροφών στην υγεία », είπε.

Η επικεφαλής συγγραφέας Kάθι Τριού, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο George, δήλωσε ότι η κατανάλωση ορισμένων γαλακτοκομικών τροφίμων, ιδίως ζυμωμένων προϊόντων, είχε προηγουμένως συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά

«Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος στην υγεία των γαλακτοκομικών τροφίμων μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο - όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο - και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που έχει προκαλέσει αμφιβολίες εάν η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπαρών συνολικά είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία », ανέφερε στη δήλωση.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η μείωση του λίπους από τα γαλακτοκομικά ή η αποφυγή εντελώς των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς», πρόσθεσε.

Πηγή: CNN