Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων μέσω της HERA 

Της Λουίζας Κροντήρη

Παρτίδες εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων μέσω της HERA (Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης) πρόκειται να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η ΗERA θα αγοράσει εμβόλια για λογαριασμό των κρατών μελών (με δαπάνη της ίδιας της αρχής), ενώ τα αντιικά θα αγοραστούν με joint procurement (κοινή προμήθεια - είναι η ιδία διαδικασία που ακολουθητέε για τα μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορωνοϊό).

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν έχουν αποφασιστεί οι ποσότητες εμβολίων για κάθε χώρα. 

Η HERA πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα. Διεξάγονται επαφές με τη φαρμακευτική εταιρεία Bavarian Nordic που παράγει το εμβόλιο για να εξακριβωθεί πόσες ποσότητες μπορεί να διαθέσει. 

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι λιγότερα από 200 παγκοσμίως, παρόλα αυτά πολλοί ανησυχούν για την ύπαρξη και την διαθεσιμότητα φαρμάκων και εμβολίων γι' αυτή τη νόσο. Όμως υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και εμβόλια, δήλωσε στο μεταξύ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, επισήμανε ότι υπάρχει εμβόλιο για προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων σε ενήλικες, του οποίου η αποτελεσματικότητα εκτιμάται στο 85%. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ένα εκτεθειμένο άτομο κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα. Αμερικανικοί και βρετανικοί υγειονομικοί φορείς (CDC και UKHSA) συνιστούν να χορηγείται το εμβόλιο εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.

Επίσης το εμβόλιο (MVA-BN) εγκρίθηκε για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 με το όνομα Imvanex, για ενεργό ανοσοποίηση κατά της ευλογιάς στους ενήλικες. Διατίθεται στις ΗΠΑ ως JYNNEOS και έλαβε από τον Σεπτέμβριο του 2019 έγκριση από τον FDA και για την πρόληψη και της ευλογιάς των πιθήκων. To εμβόλιο όμως αυτό θα είναι διαθέσιμο το 2023 και ήδη η Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority) των ΗΠΑ έχει εξασφαλίσει 13 εκατομμύρια δόσεις. Κάτι αντίστοιχο, όπως αναφέρει, θα πρέπει να κάνει άμεσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία.    

Πηγή: skai.gr