Εμβόλια Pfizer-AstraZeneca: Πόσο φθίνει η προστασία 5 και 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το ποσοστό μείωσης της προστασίας κατά της προσβολής από τον κορωνοϊό που παρέχουν τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca με την παρέλευση μηνών προσδιορίζει νέα μελέτη του King's College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου μελέτησαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις εμβολιασμένων πολιτών στο διάστημα 26 Μαΐου με 31 Ιουλίου.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η προστασία κατά της λοίμωξης για όσους κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μειώνεται από 88% στον ένα μήνα μετά από τον πλήρη εμβολιασμό σε 74% στο εξάμηνο.

Αντιστοίχως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca μειώνεται από 77% σε 67% τέσσερις με πέντε μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Δεν προσδιορίζεται κατά πόσο η φθίνουσα ανοσία συνεπάγεται περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου.

Πάντως ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Τιμ Σπέκτορ δήλωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα λοίμωξης εν τέλει οδηγούν σε περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό.

Προειδοποίησε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πιθανώς μειώνεται περισσότερο με το ακόμα μεγαλύτερο πέρασμα του χρόνου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τον προσεχή χειμώνα η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 50%. Κάλεσε λοιπόν τις αρμόδιες βρετανικές αρχές να λάβουν «επειγόντως» τις τελικές αποφάσεις ως τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης.

Η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης στη Βρετανία αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος χορήγησης τρίτης δόσης εντός των προσεχών εβδομάδων.

Το μέλος της Επιτροπής καθηγητής Άνταμ Φιν άφησε να εννοηθεί με πρωινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC πως θεωρεί ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί στους πιο ηλικιωμένους, τόσο επειδή έχουν πιο εξασθενημένο οργανισμό όσο και επειδή έχει περάσει μεγαλύτερο διάστημα από τότε που έλαβαν τη δεύτερη δόση.

Εξάλλου, έρευνα των Πανεπιστημίων Γλασκώβης και Μπέρμιγχαμ δείχνει πως τέσσερις στους δέκα πολίτες με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζουν «χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα» επίπεδα ανοσίας κατά της COVID-19 μετά από τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Το πόρισμα αυτό εντείνει την πίεση για χορήγηση τρίτης δόσης στους πιο ευάλωτους πολίτες.