Κλείσιμο

Πλεύρης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα φάρμακα - Τα επιπλέον μέτρα για να διατηρηθεί η επάρκεια

Σταδιακή η ομαλοποίηση έως το τέλος Ιανουαρίου της κατάστασης στη χώρα - Παγκόσμιο το φαινόμενο, οφείλεται στη  μειωμένη παραγωγή και στην έλλειψη πρώτων υλών

Συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα, παραχωρούν στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Ο υπουργός Υγείας, αναλύει διεξοδικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε δύο κατηγορίες προβλημάτων: 

1)Τα φάρμακα που παρουσιάζουν διαχρονική έλλειψη και 
2)την τωρινή έλλειψη φαρμάκων με παρακεταμόλη και άλλων παρόμοιων σκευασμάτων, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα

Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση παραγωγής, ως απότοκο της πανδημίας, στην έλλειψη πρώτων υλών και στην αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 25% με 40% περισσότερη και παρά τη μειωμένη παραγωγή, η χώρα μας φρόντισε να έχει προμηθευτεί. Γι' αυτό η χώρας μας αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μία ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και παραγωγή γενοσήμων.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν είναι πρόβλημα τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής σε παγκόσμιο κλίμακα.

«Τα νοσοκομείθα μας έχουν γεμνόσημα, δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων. Το πρόβλημα είναι στα ιδιωτικά φαρμακεία και σε συγκεκριμένα επώνυμα φάρμακα».

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, λάβαμε μέτρα από το καλοκαίρι για την επάρκεια και για τα φθηνά φάρμακα βάλαμε πλαφόν και γι' αυτό δεν έχουν εξαφανιστεί σήμερα».

Εκτός των μέτρων που έχουμε λάβει έως τώρα, λαμβάνουμε και επιπλέον μέτρα, τα οποία είναι:

1)ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν κρατούν αποθέματα
2)εντείνεται η παραγωγή των γενοσήμων σε δραστικά φάρμακα
3)συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα ποιυ παρουσιάζουν έλλειψη, με ποια αντίστοιχα φάρμακα μπορεί να αναζητήσει κάποιος με το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα
4)ίδια ενημέρωσαη και στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση
5)τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη, μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Στόχος να πάμε σε όλα τα φάρμακα σε ηλεκτρινική συνταγογράφηση.

Στα παιδικά αντιπυρετικά και φάρμακα, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με ελληνικά γενόσημα.

Σε φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από πρώτες ύλες από την Ασία, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, η ομαλοποίηση της κατάστασης, για τα φάρμακα στα οποία υπάρχουν ελλείψεις, θα γίνει σταδιακά και έως το τέλος Ιανουαρίου.

Επιστολή Πλεύρη στην επίτροπο Υγείας - Ζητεί κεντρική πολιτική για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζήτησε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση Σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».

Πηγή: skai.gr