Κλείσιμο

Μην αφήνετε τα σκυλιά ή τις γάτες να κοιμούνται στο κρεβάτι σας - Διαβάστε για ποιο λόγο

Στην περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση στην ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων και σήμερα το 57% των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον ένα ζωάκι

Νέα έρευνα, σύμφωνα με την Daily Mail, δείχνει ότι, σχεδόν, το 50% των Αυστραλών που έχουν κατοικίδια ζώα τα αφήνουν να κοιμούνται στο κρεβάτι τους, αλλά δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα για τους κανόνες και τις συνθήκες υγιεινής

Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές καθαρισμού και μελέτησαν την οικιακή σκόνη και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευημερία μας. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 12.309 συμμετέχοντες από 11 χώρες σε όλο τον κόσμο και το βασικό συμπέρασμά της είναι ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για την καθαριότητα των σπιτιών τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας

Από τη μελέτη, λοιπόν, της Dyson προκύπτει ότι το 93% των Αυστραλών καθαρίζουν πολύ, αν όχι περισσότερο, από ότι πέρυσι για να εξασφαλίσουν ότι το σπίτι τους παραμένει ένας καθαρός και υγιής χώρος.

Στην περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε μια αύξηση στην ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων και το 57% των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο σήμερα έχουν πλέον κατοικίδιο ζώο. Στην Αυστραλία, το 52% των νοικοκυριών έχουν κατοικίδιο ζώο, με το 56% των ιδιοκτητών να μην περιορίζουν τους χώρους που μπορούν να βρίσκονται οι γάτες ή οι σκύλοι τους. 

Πάνω από το 60% των Αυστραλών δεν γνώριζαν ότι η γύρη μπορεί να ζει στα κατοικίδιά τους, ενώ λίγο κάτω από τους μισούς, το 49%, δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν και τα βακτήρια που κουβαλάνε τα ζωάκια τους.  

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αυστραλών ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων δεν γνωρίζουν ότι οι ιοί και τα περιττώματα των ακάρεων της οικιακής σκόνης μπορούν, επίσης, να κατοικούν στα κατοικίδιά τους. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τρίχες των κατοικίδιων ζώων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε η ερευνήτρια Μικροβιολογίας της Dyson, Monika Stuczen. Σύμφωνα με την ίδια δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι άλλα σωματίδια μπορεί να βρίσκονται στα κατοικίδια ζώα τους, επειδή αυτά τα σωματίδια τείνουν να είναι μικροσκοπικά σε μέγεθος.

Ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων στην Αυστραλία περιποιούνται τα κατοικίδιά τους στο σπίτι, τουλάχιστον, μία φορά την εβδομάδα, το 81% το κάνει μόνο με μια βούρτσα ή χτένα. Δυστυχώς, τα μικροσκοπικά σωματίδια παραμένουν στα κατοικίδια ζώα, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθούν στο σπίτι. Ο κίνδυνος για τους κηδεμόνες των ζώων είναι μεγαλύτερος, όταν εκείνα κοιμούνται μαζί τους: Σύμφωνα με την έρευνα το 77% των ιδιοκτητών δεν σκουπίζουν με ηλεκτρική σκούπα το στρώμα τους, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι το 45% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων μοιράζονται το κρεβάτι τους με τα κατοικίδιά τους.

«Ελπίζουμε αυτή η έρευνα να σας εμπνεύσει να σκεφτείτε τι περιέχει η σκόνη στα σπίτια σας», δήλωσε η υπεύθυνη για τη διενέργειά της. 
Και πρόσθεσε: «Επειδή είναι εκτός οπτικού πεδίου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι εκτός του μυαλού σας. Τα μικροσκοπικά σωματίδια της σκόνης, όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία σας από ό,τι τα σωματίδια που μπορείτε πραγματικά να δείτε με γυμνό μάτι».


 

Πηγή: skai.gr