Δανία: Το εμβόλιο της Moderna θα συνεχίσει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19 σε άτομα κάτω των 18 ετών και ότι μια ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και άφηνε να εννοηθεί ότι θα ανασταλεί η χρήση του οφειλόταν σε κακή επικοινωνία.

"Οι συστάσεις της Δανίας δεν έχουν αλλάξει", ανέφερε η Υπηρεσία.

"Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας συνεχίζει να εκτιμά ότι και τα δύο εμβόλια κατά της COVID-19, τόσο εκείνο των Pfizer/BioNTech όσο και το άλλο της Moderna, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια και έχουν σημαντική θέση στο γενικό πρόγραμμα εμβολιασμού στη Δανία", όπως προστίθεται.

Χθες Τετάρτη, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της Moderna για όσους έχουν γεννηθεί από το 1991 και έπειτα καθώς τα δεδομένα εμφάνιζαν αύξηση σε περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μεταξύ νεαρών ατόμων που έχουν εμβολιαστεί.

Ακολούθως, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε ότι ενώ το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι σε κάθε περίπτωση η βασική επιλογή των αρχών υγείας για τους ανήλικους ηλικίας από 12 ως 17 ετών, είχε αποφασίσει να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna στους κάτω των 18 ετών για "προληπτικούς λόγους".

Αργότερα απέσυρε την ανακοίνωση, παρότι η Φινλανδία ανακοίνωσε και εκείνη προσωρινή αναστολή.

"Το επικοινωνήσαμε εσφαλμένα σε αυτή την περίπτωση", είπε στο Reuters η επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Υπηρεσίας, Τίνα Γκούσταφσεν.

"Ήταν απλώς κακή διατύπωση", πρόσθεσε.

"Θεωρήσαμε ότι ήταν απαραίτητο να πούμε ότι δεν ανησυχούμε. Πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό και αποτελεσματικό εμβόλιο και ότι θα συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε στο πρόγραμμά μας".

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, μέχρι στιγμής περίπου 1.200 πολίτες κάτω των 18 ετών έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Moderna στη Δανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ