CDC- Κορωνοϊός: Οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να χρειάζονται τέταρτη δόση

Άτομα με ορισμένες παθήσεις που τα καθιστούν μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα μπορεί να λάβουν τέταρτh δόση εμβόλιου mRNA Covid-19, σύμφωνα με ενημερωμένες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το CDC ενέκρινε μια τρίτη δόση για ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα 18 ετών και άνω τον Αύγουστο. Είπε ότι μια τρίτη δόση, αντί για μια αναμνηστική - το CDC κάνει διάκριση μεταξύ των δύο - ήταν απαραίτητη επειδή ο ανοσοκατεσταλμένος μπορεί να μην είχε πλήρη ανοσοαπόκριση από τις δύο πρώτες δόσεις.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins αυτό το καλοκαίρι έδειξε ότι τα εμβολιασμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είχαν 485 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από Covid-19 σε σύγκριση με τα περισσότερα εμβολιασμένα άτομα.

Σε μικρές μελέτες, σύμφωνα με το CDC, τα πλήρως εμβολιασμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα αντιπροσώπευαν περίπου το 44% των πρωτοποριακών περιπτώσεων που απαιτούσαν νοσηλεία. Τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα είναι επίσης πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα που είχαν στενή επαφή μαζί τους.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει επίσης εγκρίνει αναμνηστικά εμβόλια και των τριών διαθέσιμων εμβολίων για ορισμένα άτομα και αυτά θα περιλαμβάνουν το ανοσοποιητικό σε κίνδυνο, λέει το CDC.

Η έρευνα έδειξε ότι μια αναμνηστική δόση ενίσχυσε την απόκριση αντισωμάτων στο εμβόλιο σε ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτό θα οδηγούσε σε μια τέταρτη δόση τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δόσης του εμβολίου mRNA. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο το CDC δεν έχει σύσταση για την τέταρτη δόση. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για να καθορίσουν εάν είναι απαραίτητο, λέει το CDC.

Άτομα μέτρια έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα περιλαμβάνουν εκείνους που βρίσκονται σε ενεργό θεραπεία καρκίνου για καρκίνο του αίματος ή για όγκους, ορισμένους λήπτες μεταμόσχευσης οργάνων και βλαστοκυττάρων, άτομα με προχωρημένο ή μη θεραπευμένο HIV και εκείνους που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων φαρμάκων που μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Το CDC εκτιμά ότι περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ, ή περίπου το 2% του πληθυσμού, εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα που έλαβαν το εμβόλιο μίας δόσης Johnson & Johnson θα πρέπει να λάβουν αναμνηστικό τουλάχιστον δύο μήνες μετά το αρχικό τους εμβόλιο.

Τα άτομα που επιλέγουν ένα εμβόλιο Moderna ως αναμνηστικό, ακόμα κι αν έλαβαν διαφορετικό εμβόλιο ως πρώτη δόση, θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο μεγέθους μισής δόσης που εγκρίθηκε ως αναμνηστικό για το εμβόλιο του Moderna, δήλωσε το CDC.

Ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι, το CDC συνιστά τα άτομα με παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα να προσπαθήσουν να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τους ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους και να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Πηγή: CNN