Η στάση των επιστημόνων και των πολιτικών κατά του AstraZeneca «σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», λέει καθηγητής της Οξφόρδης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν ο μισός ενήλικος πληθυσμός έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19. 

Επομένως, φαίνεται να έχει σώσει περισσότερες ζωές στη χώρα μέχρι σήμερα από ό,τι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna συνολικά. Ωστόσο, τώρα σχεδόν δεν χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας. 

Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει αναμνηστική δόση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις 48.000 από αυτούς έκαναν AstraZeneca.

«Έχουν βλάψει τη φήμη του εμβολίου με τρόπο που αντηχεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζον Μπελ. 

«Νομίζω ότι η κακή συμπεριφορά από επιστήμονες και πολιτικούς πιθανότατα έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δεν πρέπει να είναι περήφανοι», τόνισε.

Το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, προτάθηκε να μην χορηγείται σε άτομα κάτω των 40 ετών λόγω τη σύνδεσης του συγκεκριμένου σκευάσματος με εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα.

Η σχετική ανησυχία οδήγησε και πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, να περιορίσουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τεράστιο ρόλο έπαιξε και η αντιπαράθεση της εταιρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις ημερομηνίες παράδοσης των δόσεων, ανεξαρτήτως τυχόν παρενεργειών του σκευάσματος.

Τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca, που σε αντίθεση με εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna δε χρησιμοποιεί την πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA αλλά την παραδοσιακή τεχνολογία των εμβολίων με αδρανοποιημένο στέλεχος του κορωνοϊού, έχει μείνει ουσιαστικά εκτός της διαδικασίας χορήγησης ενισχυτικών δόσεων στον πληθυσμό.
 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: BBC