Ζηνοβία: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Πού χιονίζει, πού χρειάζονται αλυσίδες

H… περίφημη Ζηνοβία είναι εδώ! Ισχυρές χιονοπτώσεις και σε βόρεια τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής, έφερε το κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία», όπως και στη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, τη Βόρεια Εύβοια, τη ΒΑ Πελοπόννησο και τη Μαγνησία. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στις Σποράδες, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Χιονοπτώσεις καταγράφονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε Πήλιο και ορεινή Εύβοια, ενώ μέσα στη νύχτα πέφτει η θερμοκρασία. Εκάλη, Διόνυσος, Στάματα, Νέα Ερυθραία θα δουν χιόνι μέσα στη νύχτα. Οι άνεμοι θα φθάσουν και τα 9 μποφόρ. 

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που αρχίζει σιγά-σιγά να εκδηλώνεται στην περιοχή.

Η «Ζηνοβία» έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη νότιο και την κεντρική Εύβοια σε υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα ενώ παράλληλα ξεκίνησαν να εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα και στη Φθιώτιδα.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί επίσης στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς στη βόρειο Εύβοια καθώς στους Στρόπωνες χιονίζει.

Σε ό,τι αφορά την Φθιώτιδα από το ύψος των Καμένων Βούρλων και νότια προς την περιοχή της Λοκρίδας από τις 8.30 το βράδυ άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα χιονοπτώσεων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Με ελαφρά χιονόπτωση σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα περίπου έφθασε η «Ζηνοβία» στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, που προς το παρόν δεν δημιουργεί προβλήματα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Δέκα μηχανήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο οδικό δίκτυο, καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά, χωρίς προβλήματα στις μετακινήσεις.

Διακοπές κυκλοφορίας - Δυσχέρειες λόγω καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

ΠΕΛΛΑ: Επ. Ο. Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως Χιονοδρομικό Κέντρο.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).
ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, λόγω πιθανής χιονόπτωσης ή παγετού.

Η πρόγνωση καιρού για την Κυριακή στην Αττική

Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια του νομού (ενδεικτικό υψόμετρο 400 - 600μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου 

Στις υπόλοιπες περιοχές, στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στο νότιο Αιγαίο. Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m). Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικά στα βόρεια.

Παγωμένοι δρόμοι - Συμβουλές προς οδηγούς και πεζούς 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού, στο skaikairos.gr

skai.gr - AMΠΕ