Ζέρβας: Θέλω το Μετρό της Θεσσαλονίκης έτοιμο ως το 2023

«Επειδή θα είμαι δήμαρχος ως το 2023 σας πληροφορώ ότι πρώτο μου μέλημα θα είναι να είμαι πάνω από το έργο ώστε να ολοκληρωθεί το 2023 – όλο το Μετρό. Θα είμαστε εδώ για να ελέγξουμε κατά πόσο προχωράνε τα έργα υποδομής», υποσχέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη μαραθώνια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την πορεία του Μετρό και τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου.

Ο κ. Ζέρβας παρουσίασε επίσης ένα βίντεο του 2015, που αποτυπώνει ρεαλιστικά το σταθμό Βενιζέλου, όπως θα ήταν εάν κατασκευαζόταν με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, άποψη στην οποία ο ίδιος τάσσεται υπέρ, ενώ απευθυνόμενος σε όσους έχουν αντίθετη γνώμη είπε: «Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, έτσι θα ήταν ο σταθμός Βενιζέλου, ο οποίος ίσως και να λειτουργούσε σήμερα».

Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση και όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει: «Η παροιμία που μου βγάζει όλη αυτή η άκομψη προσπάθεια της ΝΔ να γίνει το δικό τους, να αλλάξουν δηλαδή τον σχεδιασμό στο Μετρό και να αποσπάσουν τα αρχαία, είναι αυτή με την κατσίκα του γείτονα. Αντί να προσπαθήσουν να τελειώσουν το Μετρό, η αγωνία τους είναι να ακυρώσουν τη δουλειά που κάναμε εμείς. Να σκοτώσουν δηλαδή την κατσίκα του γείτονα».

Επίσης, σε παρέμβασή της, η "Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς", μέσω του εκπροσώπου της, Νίκου Παπαμίχου, υπογράμμισε πως στην περίπτωση που αποφασιστεί η απόσπαση των αρχαίων “θα μας βρουν στον σταθμό Βενιζέλου για να την αποτρέψουμε, τονίζοντας πως “το μνημειακό σύνολο θα υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες”.

Αντιδράσεις υπήρξαν ωστόσο από βουλευτές και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η διαδικασία στην ειδική συνεδρίαση, κυρίως ως προς τη σειρά των ομιλητών.

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, μίλησε για "ατόπημα", καθώς δεν προσεκλήθησαν στη συζήτηση τόσο ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος όσο και ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. "Χθες όλο το παιχνίδι ήταν να ακουστεί μία άποψη, ότι θα αποσπαστούν τα αρχαία και τίποτα άλλο. Σ' ένα δημοτικό συμβούλιο που πρέπει να ακούγονται οι απόψεις με καθαρότητα και ενάργεια. Και χθες απουσίαζαν οι δύο βασικοί παίκτες. Αυτοί που είχαν βρει τη λύση πριν από λίγα χρόνια. Το θεωρώ ατόπημα αυτό, το θεωρώ λάθος. Η δημοκρατία συντελείται μόνο όταν ακούγονται όλες οι απόψεις και οι πλευρές", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Θεωρώ λάθος του κ.Ζέρβα ότι επανέφερε το θέμα και δεν ξέρω γιατί το έκανε, ποιοι ήταν οι λόγοι που τον ώθησαν να το επαναφέρει. Ίσως γιατί κάποτε είχε την άποψη ότι πρέπει να φύγουν οι αρχαιότητες από εκεί. Πιστεύω ότι καλά θα κάνουμε όλοι μας να μην είμαστε τόσο απόλυτοι στην ημερομηνία λήξης του έργου. Το έργο αυτό, το Μετρό, δεν θα μπορεί να τελειώσει το 2023 και θα συνεχιστεί πολλά έργα ακόμη, γιατί κατ’ ουσίαν είναι κολοβό. Είναι μικρό και πρέπει να επεκταθεί προς περιοχές που το έχουν ανάγκη" πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ