Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιές κατηγορίες εργαζομένων εξετάζονται-Τα νέα μέτρα για τα νησιά

Αυστηροποιούνται κι άλλο τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που έχει θέσει σε συναγερμό όλο τον πλανήτη. 

Μετά τις αποφάσεις για είσοδο των μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους μόνο με τεστ, μοριακό και rapid, σήμερα αποφασίστηκαν αντίστοιχα μέτρα και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό με πλοια,  λεωφορεια του ΚΤΕΛ και τρένα. Επιπλέον θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της απόφασης για εμβολιασμό των εφήβων 15-17

Για μετακινήσεις στα νησιά από Δευτέρα 5/7, απαιτείται για ενήλικες πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, rapid test 48 ωρών η PCR 72 ωρών.

Ελεύθερα ταξιδεύουν οι κάτω των 12 ετών και συνίσταται το να γίνει self test με την επιστροφή για όλους άνω των 12 ετών.

Για ανήλικους 12-17 ετών θα απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα όπως και όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών ή μέσω πορθμείων για λόγους εργασίας, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίο self test. Προς το παρόν δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις χερσαίες μετακινήσεις.

Οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που πιθανόν έχει οδηγήσει σε μικρή προς το παρόν ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Αυτοί που κινδυνεύουν σοβαρά είναι οι ανεμβολίαστοι.

«Οι ενήλικες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν λόγω κορωνοίού έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών» δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου στην σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοιο στην χώρα.

«Κανείς εμβολιασμένος κάτω των 50 δεν έχει πεθάνει από τη μετάλλαξη Δέλτα σε 53.000 διαγνώσεις» είπε ο Επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

«Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών» είπε μεταξύ άλλων» η κα Παπαευαγέλλου ενώ νωρίτερα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτέλια Πελώνη, σημείωσε πως εφόσον δοθεί πράσινο φως αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα.

Σήμερα ξεκίνησε και ο μαζικός εμβολιασμός κρατουμένων στις φυλακές ανά τη χώρα με το μονοδοσικό της JOHNSON&Johnson. 6.105 κρατούμενοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον.

Εξετάζονται νέα μέτρα υποχρεωτικότητας εμβολιασμών;

Έχουν «κλειδώσει» τα μέτρα υποχρεωτικότητας εμβολιασμών για τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι αλλά η εφαρμογή τους σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα γίνει τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο στο τραπέζι έχουν αρχίσει να «πέφτουν» και άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως καθηγητές, δάσκαλοι, στρατιωτικό προσωπικό αλλά και αθλητές. Αυτά αναμένονται σε μια δεύτερη συζήτηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου.   

Πηγή: skai.gr