Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Λήγει αύριο η προθεσμία για το προσωπικό σε γηροκομεία- Οι κυρώσεις

Οριζόντιους ελέγχους ξεκινά από αύριο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, καθώς αύριο, 16 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στο προσωπικό προκειμένου να εμβολιαστούν, όπως προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση:

Δημόσιος Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. 

Ιδιωτικός Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ