Υπουργείο Εσωτερικών: Αύξηση 20% στον αριθμό των σχολικών καθαριστριών

Ο αριθμός των καθαριστριών στις σχολικές μονάδες που προκηρύχθηκε φέτος είναι αυξημένος κατά 1.895 άτομα (+20%) σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ώρες απασχόλησης που θα καλύψουν οι εργαζόμενες αυξάνονται κατά 10.103 ώρες (+22%), σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και βολές του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού, Μάκη Βορίδη ότι μειώνει τις ώρες εργασίας και τις αμοιβές στις φετινές συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών, το ΥΠΕΣ σημειώνει ότι ακολούθησε «πρωτοποριακή μεθοδολογία» χάρη στην οποία «διασφαλίστηκε η καθαριότητα των σχολικών κτηρίων χωρίς να θιγούν στο ελάχιστο οι μισθολογικές απολαβές των καθαριστριών».

Όπως εξηγεί, για πρώτη φορά η κατανομή του προσωπικού καθαριότητας έγινε με βάση τα διασταυρωτικά στοιχεία που ελήφθησαν από το υπουργείο Παιδείας και τους δήμους αναφορικά με το συνολικό εμβαδό της, προς καθαρισμό, επιφάνειας των σχολικών κτηρίων.

Η αύξηση τόσο του προσωπικού όσο και των ωρών απασχόλησης συνιστά αποτέλεσμα της δυνατότητας που παρείχε η κυβέρνηση προς τους δήμους να αυξήσουν τις ώρες απασχόλησης πέραν του κατώτατου ορίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τη συγκεκριμένη δυνατότητα εκμεταλλεύτηκαν πάνω από τους μισούς δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης εμφανίζουν αύξηση κατά 556 άτομα (+11%) ενώ ο αριθμός εργαζομένων μερικής απασχόλησης αυξήθηκε συνολικά κατά 1.339 άτομα.

Το ποσό, πάντως, που διέθεσε το κράτος για τον καθαρισμό των σχολικών κτηρίων παραμένει στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το περσινό, δηλαδή 85 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΣ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό συνολικά 55 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ