Υπουργείο Εργασίας: Αυτοψία στο ΣΕΜΠΟ Πειραιά για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες, υπό τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) το απόγευμα της Δευτέρας, ξεκίνησαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μόλις έλαβαν γνώση του συμβάντος.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιά-Δυτικής Αττικής-Αιγαίου ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, το απόγευμα, εργαζόμενος χτυπήθηκε από γερανογέφυρα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Στον χώρο του ατυχήματος μετέβη αμέσως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης μαζί με επιθεωρητή Εργασίας και πραγματοποίησαν την πρώτη αυτοψία. Ο χώρος αποκλείστηκε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και η αυτοψία συνεχίζεται σήμερα από κλιμάκιο επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του ΣΕΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος.

Η ΟΜΥΛΕ καλεί σε συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ

Την οδύνη τους για τον θάνατο του 46χρονου συναδέλφου τους στην Piraeus Container Terminal SA (PCT) σε ώρα εργασίας εκφράζουν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του ΟΛΠ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΜΥΛΕ ζητά την άμεση διερεύνηση των αιτιών του εργατικού δυστυχήματος, συμπαραστέκεται στους συναδέλφους των προβλητών 2 και 3 της PCT και διεκδικεί μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και πιστή τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας.

Επίσης, καλεί όλους τους συναδέλφους, όπως συμμετείχαν στη χθεσινή στάση εργασίας (19:00-21:00), να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των εργαζόμενων στο ΣΕΜΠΟ του ΣΕΠ σήμερα 26/10/2021, στις 11:00. Απαιτεί, δε, από την κυβέρνηση και την εργοδοσία άμεσα μέτρα για να μη θρηνήσουμε και άλλες ζωές.

«Η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ο κατακερματισμός των συναδέλφων μέσω διαφορετικών εργολάβων είναι παράγοντες που μπορεί ν' αυξάνουν τα κέρδη για τις εταιρείες τους αλλά παράλληλα αυξάνουν και τους κινδύνους για εμάς τους εργαζόμενους», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ, η οποία συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 στο ΣΕΜΠΟ της ΣΕΠ, που αποφάσισαν τα συνδικάτα του Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ