Υπέρ της παράτασης του δικαστικού έτους το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Υπέρ της παράτασης του δικαστικού έτους το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Της Ιωάννας Μάνδρου
 

Υπέρ της παράτασης του δικαστικού έτους, προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στη δικαιοσύνη λόγω της υπολειτουργίας της στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, τάσσεται με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς.

Η παράταση του δικαστικού έτους το καλοκαίρι έχει ήδη εξαγγελθεί από τον υπουργό Δικαιοςύνης Κων. Τσιάρα και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός, η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει όλο τον Ιούλιο, ενώ το νέο δικαστικό έτος θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που ξεκινούσε άλλες χρονιές.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι Λειτουργοί του συμφωνούν με τυχόν παράταση του δικαστικού έτους κατά έναν μήνα, με αντίστοιχο περιορισμό των δικαστικών τους διακοπών. Η παράταση αυτή κρίνεται απόλυτα αναγκαία, αφού η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για σχεδόν δύο μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επιτείνει το γνωστό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, προκαλεί δε σοβαρές επιπτώσεις και μεγάλο κόστος στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας».

Πάντως κάποιες ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, όχι όλες, έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη για την παράταση του δικαστικού έτους το καλοκαίρι και τη μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών.