ΥΠΕΞ: Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την συμπλήρωση, αύριο Τρίτη, 28 ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο, από την Τουρκία, βόρειο τμήμα της μεγαλονήσου.
 
«Κοινός μας στόχος», προστίθεται στην ανακοίνωση του Ελληνικού ΥπΕξ, «παραμένει η επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ».

Στην ανακοίνωση του ΥπΕξ, επισημαίνεται ότι «η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου, πριν από 28 χρόνια, ήταν και παραμένει κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ρητά καταδικάσει την νομικά άκυρη αυτή ενέργεια και έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν, να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα που αυτοαποκαλείται "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"», τονίζεται στην ανακοίνωση όπου σημειώνεται: «Μέχρι σήμερα, η Τουρκία, δυστυχώς, εξακολουθεί να περιφρονεί τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και να προκαλεί με νέες αποσχιστικές και παράνομες ενέργειες, όπως η πρόσφατη λεγόμενη "συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας" με το ψευδοκράτος».
Πηγή: επιμέλεια του Νίκου Παπαχρήστου