Με περιοριστικά μέτρα, αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ και χωρίς Κάλαντα θα εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Η συμπεριφορά των πολιτών θα καθορίσει πως θα εορταστεί η Πρωτοχρονιά, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων αν δεν δείξουν όλοι την απαραίτητη προσοχή τα Χριστούγεννα.

Σαρωτικοί είναι ήδη οι έλεγχοι της αστυνομίας σε κεντρικούς δρόμους, διόδια, ΚΤΕΛ και στις αγορές καθώς η εορταστική περίοδος φέτος δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση.

Στην Ερμού, τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας οι αστυνομικοί σταματούσαν τους καταναλωτές για να ελέγξουν αν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνηση και τις αγορές τους, βεβαιώνοντας και τα αντίστοιχα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Η κίνηση στους δρόμους δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς οι πολίτες κάνουν τα τελευταία τους ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, που θα πρέπει να το περάσουν σε στενό κύκλο καθώς επιτρέπεται να το περάσουν μαζί έως δύο οικογένειες και έως εννέα άτομα. Η σύσταση των αρχών είναι η ίδια ομάδα ατόμων να συναντηθεί και στα δύο γιορτινά τραπέζια.

Έλεγχοι και σε σπίτια παρουσία εισαγγελέα

Μέχρι 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων αυτές τις κρίσιμες ημέρες των γιορτών. Η απαγόρευση κυκλοφορία μετά τις 10 το βράδυ ισχύει χωρίς παρεκκλίσεις, ενώ αν υπάρξουν καταγγελίες για συγκεντρώσεις και ρεβεγιόν με πολλούς καλεσμένους, η αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει σε σπίτια παρουσία εισαγγελέα.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3:

«Δεν θα κυκλοφορεί κανένας έξω παρά μόνο τα ασθενοφόρα. Ούτε καν δικαιολογία έχουν αυτοί που ενδεχομένως, οι ελάχιστοι που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους και θα ελεγχθούν πάρα πολύ σοβαρά». 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ πολίτες εξηγούν ότι για να αποφύγουν τους ελέγχους, σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν στο σπίτι που θα περάσουν την παραμονή των Χριστουγέννων.

«Η απαγόρευση είναι στις 10, δεν θα φύγουμε στις 10 παρά 10 για να πάμε σπίτια μας. Αναγκαστικά θα μείνουμε στο σπίτι της οικοδέσποινας μέχρι το πρωί. Ε, θα διανυκτερεύσουμε εκεί και θα φύγουμε κανονικά το πρωί στέλνοντας το sms, όπως προβλέπεται».

Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και στα διόδια για να αποτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ήδη οι αρχές πραγματοποιούν ελέγχους σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα που επιχειρούν να περάσουν από τα διόδια των Αφιδνών.

Τι ισχύει στις Εκκλησίες

Οι λειτουργίες επιτρέπονται τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Ένα άτομο ανά 15 τμ στους ναούς με δυο μέτρα μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Μέγιστος αριθμός 25 άτομα στις Εκκλησίες και 50 άτομα σε Μητροπολιτικούς Ναούς. Η χρήση μάσκας υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, οι λειτουργίες θα γίνουν χωρίς πιστούς με απόφαση έλαβε ο ίδιος ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. Οι ναοί της μητρόπολης θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή.

Πηγή: skai.gr