Επανέρχεται ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο- «Ταμπουρώνονται» τα σπίτια

Συνολικά μία ώρα θα διαρκέσει η ρίψη ρουκετών τον φετινό ρουκετοπόλεμο στη Χίο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ρίψη 10.000 ρουκετών και από τις δύο ενορίες, ως πρώτο βήμα επιστροφής του εθίμου στις ρίζες του μετά τις υπερβολές του παρελθόντος. 

Σύμφωνα με το politischios,η έναρξη του φετινού ρουκετοπόλεμου θα γίνει με τη γνωστή παρέλαση των συνεργείων στις 19:00 που θα συναντηθούν στην παραλιακή του Βροντάδου, θα ανταλλάξουν ευχές και στη συνέχεια θα χωριστούν παίρνοντας θέσεις μάχης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξουν δοκιμαστικές ρίψεις περιορισμένου αριθμού ρουκετών μετά τις 8 το βράδυ, ώστε οι ρουκετοσύρτες να ρυθμιστούν σε θέσεις που δεν θα «προσβάλουν» σπίτια ενώ ο κύριος όγκος ρουκετών θα πέσει μεταξύ 23:00 και 24:00.

Την ίδια ώρα, εθελοντικές ομάδες και Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, υπό το ενδεχόμενο συμβάντων πυρκαγιάς, ώστε να παρέμβουν άμεσα ενώ η Τροχαία Χίου θα λάβει μέτρα τάξης για να ρυθμίσει την κυκλοφορία οδηγών και πεζών περιμετρικά των δύο ενοριών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και με δεδομένο ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο ρουκετοπόλεμος προσελκύει και πάλι επισκέπτες στο νησί, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο δρομολόγησης Mini Bus που θα μεταφέρει τους επισκέπτες σε διάφορα σημεία θέασης, ειδικά προς την πλευρά του Αγίου Μακαρίου.

Πάνω από 80% η κάλυψη των σπιτιών

Ταυτόχρονα ο Δήμος, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλύψει με σύρματα και τα σπίτια που έχουν μείνει ακάλυπτα. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Σιδερής Ντομάτα, ο Δήμος έχει καλύψει τις δύο εκκλησίες καθώς και 40 σπίτια τόσο στην πλευρά της Παναγίας Ερειθιανής όσο και σε αυτή του Αγίου Μάρκου.

Αποκατάσταση από την επόμενη ημέρα

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του Δήμου, αφού ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος μένει εκτός πλαισίου διεξαγωγής ρουκετοπόλεμου, επεσήμανε ότι στις 07:30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας αλλά και εθελοντών θα προχωρήσουν στον καθαρισμό σπιτιών, ενοριών και δρόμων ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Δήμος να εμπλακεί και στο κομμάτι των αποζημιώσεων για τις ζημιές που θα προκύψουν.

Όπως πάντως ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «πολίτη» αν το έθιμο ξεφύγει πέρα από τα λογικά πλαίσια τότε ο Δήμος Χίου, από την επόμενη χρονιά θα αποσυρθεί από το κομμάτι της προστασίας των σπιτιών και των ενοριών.