Χαρδαλιάς: Ισχυρή σύσταση για self test στις μετακινήσεις -Ποιες περιοχές ανέβηκαν στο «πορτοκαλί»

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων και πτώση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων, είπε κατά την ενημέρωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε, δε, ότι σημαντικότατο ποσοστό σχετίζεται με τις συναθροίσεις και τους χώρους διασκέδασης.

Ο κ. Χαρδαλιάς, παράλληλα, ανακοίνωσε τις περιφερειακές ενότητες και δήμους που αλλάζουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη.

Ποιες ανεβαίνουν επίπεδο:

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών.

Συγκεκριμένα: 

- Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

- Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Ποιες κατεβαίνουν επίπεδο:

- Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

 

 

Αυστηροποίηση μέτρων

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε, επίσης, ότι από σήμερα στην εστίαση επιτρέπονται αποκλειστικά οι καθήμενοι, θα υπάρχει ποινή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης από την πρώτη κιόλας παράβαση.

Επιπλέον, για την παράβαση που αφορά όρθιους και όριο πελατών ανά τετραγωνικό τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 2000 έως 5000 ευρώ, αναλόγως τα τετραγωνικά του καταστήματος, και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και θα σφραγίζεται η επιχείρηση.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης προβλέπεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης για 60 μέρες.

Ταξίδια και μετακινήσεις

Σχετικά με τις μετακινήσεις σε χερσαίους και νησιωτικούς προορισμούς ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε:

- Για μετακίνηση σε νησί με πλοίο ή αεροπλάνο:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών, για ενηλίκους.
  • Οποιοδήποτε τεστ για ανηλίκους.
  • Για ανηλίκους κάτω των 12 ετών κανένα τεστ.

Σχετικά με την επιστροφή από τα νησιά και τα rapid test, ο υφυπουργός ανέφερε ότι έγινε μια συζήτηση για το θέμα, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση για να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν τα νησιά αυτά για τη διενέργεια τεστ, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πως ό,τι ανακοινώσουμε θα μπορεί να υλοποιηθεί». Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

- Για χερσαία μετακίνηση:

Ισχυρότατη σύσταση για self test.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε ΜΜΜ, πλοία και αεροπλάνα.

Πηγή: skai.gr