Χανιά: Νέα κατάρρευση τοίχου στο φρούριο Ιτζεδίν

Νέα μεγάλη κατάρρευση τμήματος εσωτερικού τοίχου στο ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν κατήγγειλε στο flashnews.gr εκπαιδευτικός Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εκπαιδευτικός, εντόπισε και φωτογράφισε  κατάρρευση τμήματος του τείχους στην είσοδο του μνημείου του φρουρίου Ιτζεδίν καθώς και άλλες φθορές σε άλλα σημεία των τοίχων.

Το φρούριο χτίστηκε από τους Τούρκους τρεις δεκαετίες πριν την απελευθέρωση της Κρήτης, για την προστασία του κόλπου της Σούδας. Είναι πάνω στη θάλασσα, κοντά στο χωριό Καλάμι, 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά.

Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χτίστηκε το 1872 από τον Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο. Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάστηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Τούρκου Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν.

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων μεταξύ των οποίων και ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος εξέτισε ποινή 15 ημερών μετά από μήνυση του Μητροπολίτη επί εξυβρίσει.


Κατά τη δικτατορία του Πάγκαλου κρατήθηκε στις φυλακές μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων, ενώ μετά τη πτώση της δικτατορίας, φυλακίστηκε και ο ίδιος ο Πάγκαλος για δύο χρόνια.

Στη Γερμανική κατοχή χρησιμοποιήθηκε σαν στρατώνας από τους Γερμανούς. Επαναχρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή το 1948, όταν μεταφέρθηκαν εκεί πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γαύδο.

Στο φρούριο Ιντζεδίν έγινε η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στην Ελλάδα, το 1972.

Η φυλακή λειτούργησε μέχρι το 1974 και μετά την μεταπολίτευση εγκαταλείφθηκε οπότε έμεινε χωρίς συντήρηση. Στο μεταξύ πέρασε στη δικαιοδοσία του πολεμικού Ναυτικού.


Πηγές: flashnews.gr - kastra.eu

Πηγή: skai.gr