Χαμηλό το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού-Μόνο το 11,5% έκανε αίτηση

Χαμηλό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ για κορωνοϊό. Και αυτό, παρά το συνεχές αίτημα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών προς τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας για οργάνωση σχετικών μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, έως τώρα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τεστ από 17.350 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, επ’ αυτών έχουν δρομολογηθεί να γίνουν 16.000 τεστ και έπεται συνέχεια με τις υπόλοιπες αιτήσεις. 

Με δεδομένο ότι, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), υπάρχουν 152.013 εκπαιδευτικοί (143.200 στα δημόσια σχολεία και 8.813 στα ιδιωτικά), οι 17.350 αιτήσεις αντιστοιχούν στο 11,5% του συνόλου των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών. 

Βέβαια, να τονιστεί ότι πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν κάνει προληπτικά τεστ για κορωνοϊό είτε ιδιωτικά είτε μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως για παράδειγμα όσοι εργάζονται σε νησιά. 

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι οι εκπαιδευτικοί προτιμούν και τους άλλους φορείς που οργανώνουν τεστ –πλην του υπ. Παιδείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, φυσικά– διότι τα τεστ του υπ. Παιδείας οργανώνονται μεταξύ 2.30 μ.μ. και 4.30 μ.μ., δίωρο που οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν σπίτι και ξεκουράζονται μετά το πρωινό σχολικό πρόγραμμα.

Πάντως, ακόμη και με την αύξηση του αριθμού των τεστ, και πάλι ποσοστιαία ο αριθμός είναι χαμηλός.