Χ. Ασημής: «Αντεξαν σεισμούς και τώρα τα οικοπεδοποιούν»

Για την καταστροφή των φυσικών ανάγλυφων σχηματισμών από ηφαιστειακή τέφρα της Σαντορίνης
«Αυτά είναι μνημεία της φύσης μοναδικά, ανεπανάληπτα γιατί είναι δημιούργημα χιλιάδων ετών, είναι κεφάλαιο για την Σαντορίνη γιατί ακριβώς χαρακτηρίζουνε τον τόπο και γι` αυτό θα έπρεπε να τα προστατεύσουμε και να τα αξιοποιήσουμε, όχι να τα εκμεταλλευτούμε, ούτως ώστε και οικονομικά να έχουν ένα αποτέλεσμα θετικό για το νησί».
«Εδώ έγκειται και η σοφία της δημοτικής αρχής, η ικανότητα του να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα και την ποιότητα ζωής ενός τόπου αλλά και να διατηρήσει αυτά τα κεφάλαια που έχει. Δηλαδή υπήρχαν και άλλοι τρόποι για να ανοιχθεί ενδεχομένως ένας δρόμος, για να μην στερήσουμε και την επικοινωνία των κατοίκων και την ποιότητα ζωής τους. Από την άλλη δεν μπορείς για παράδειγμα αν αυτός ο χώρος ήταν αρχαιολογικός δε θα διανοείτο κανείς να περάσει ένας δρόμος από εκεί. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρχαιολογικός χώρος, είναι ένα μνημείο της φύσης είναι κάτι ανάλογο όπως είναι τα ντολμέν στην Βόρεια Αγγλία. Θα διανοείτο κανείς αυτά τα μνημεία της Αγγλία να τα πλησιάσει που είναι και ανθρώπινα κατασκευάσματα αυτά δεν είναι φυσικά αλλά είναι τα πρώτα αρχιτεκτονήματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Πώς εμείς πάμε έτσι απερίσκεπτα; Η καταστροφή ολική ή μερική έχει γίνει θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας τη σημασία που έχουν αυτά τα δημιουργήματα και να προστατεύσουμε και τα υπόλοιπα».
«Αυτοί οι βράχοι, αυτοί οι σχηματισμοί, αυτά τα γλυπτά τα οποία κράτησαν στους σεισμούς του `56, αντιστάθηκαν σε βροχές σε καιρικές συνθήκες πολύ αντίξοες, έρχονται τώρα να οικοπεδοποιήσουν.. .».
«Γεγονός είναι ότι η αλήθεια στην τέχνη είναι αποτέλεσμα της αλήθειας στη φύση και εμείς οι καλλιτέχνες δεν είμαστε τίποτα άλλο από δανειολήπτες αυτής της αλήθειας. Για μένα αυτά τα κομμάτια και γενικότερα η Σαντορίνη είναι πηγή έμπνευσής αλλά δεν θέλω να το θέσω εγωιστικά ότι εγώ έχω αυτό σαν μοντέλο και σαν πηγή έμπνευσης. Νομίζω ότι ο καθένας που έρχεται στην Σαντορίνη μπορεί να θαυμάσει και να εκστασιαστεί από το αποτέλεσμα αυτό».
«Η ζημιά έγινε αλλά θα πρέπει απομακρύνοντας τους σωρούς των χωμάτων καταρχάς να αποδείξουν πώς έγινε η καταστροφή γιατί αμφιβάλω ότι πέσανε μόνα τους αυτά και από εδώ και πέρα να γίνει με μεγάλη προσοχή η οποιαδήποτε αποκατάσταση του τοπίου δηλαδή να μην γίνει μια βάρβαρη παρέμβαση με τσιμέντα και με άλλα υλικά. Αυτό θα πρέπει να προσέξουν από εδώ και πέρα και η δημοτική αρχή και όλοι μας. Και βέβαια αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και για τους υπόλοιπους σχηματισμούς αυτούς που υπάρχουν στο νησί».
Πηγή: skai.gr