Βορίδης για ν/σ Αγροτικών Συνεταιρισμών: Μεταφορά των ιδεών ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου 2020 στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου σημειώνοντας με έμφαση ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τη μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο και ανέδειξε την φιλελεύθερη προσέγγιση του σχετικού σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι οι οποίοι συνεταιρίζονται, πρέπει να αποφασίζουν για τα θέματα τους έτσι όπως αυτοί νομίζουν.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο αίρονται ισχυρές νομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στο προηγούμενο καθεστώς, «προκειμένου να αφεθεί στην κρίση των συνεταιριζομένων να διαμορφώσουν με το καταστατικό τους την εσωτερική τους σχέση και λειτουργία» και παρατήρησε ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έθετε μια σειρά από δεσμεύσεις σε μια σειρά θεμάτων, τις οποίες συνεχίζουν να υπερασπίζονται οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να περιλαμβάνουν στη μετοχική τους σύνθεση ιδιώτη επενδυτή μέχρι ποσοστού 35%, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ένα «όπλο» το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι οι συνεταιριστές, εφόσον το αποφασίσουν και μάλιστα έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τους με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3). 

«Σε μια χρονική στιγμή, στην οποία είναι σαφές ότι στην πρωτογενή παραγωγή μπαίνουν όλο και περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια, εμείς θα σταματήσουμε να τους στερούμε "όπλα"»; διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη ότι «αυτή η διάταξη είναι το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστούν» ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη άποψη αντικατοπτρίζει με πολύ καθαρό τρόπο, τη μεγάλη, βαθιά ιδεολογικοπολιτική διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς λέμε, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και εσείς λέτε, ότι αυτό πρέπει να τους απαγορεύεται, διότι είναι σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούν και θα αποφασίζουν μόνοι τους να κρεμαστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι παρέλαβε από τον προκάτοχο του στο υπουργείο, Σταύρο Αραχωβίτη 540 συνεταιρισμούς με κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 €, διευκρινίζοντας ότι από αυτούς 400 περίπου εμφανίζονται με κύκλο εργασιών κάτω των 50.000 €. «Αυτοί κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, κ. Πρόεδρε» δήλωσε ο υπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και καλά δείγματα λειτουργίας συνεταιρισμών, τα οποία ωστόσο περιορίζονται σε 10 - 15 παραδείγματα.

«Άρα, λοιπόν, αντί να πάρουμε τα καλά παραδείγματα για να δούμε γιατί οι άνθρωποι τα πήγαν καλά, εμείς δεν θέλουμε. Εδώ, ως κράτος, αυτή είναι η αντίληψη της Αριστεράς να τους ελέγξουμε, να τους ποδηγετήσουμε, να τους χειραγωγήσουμε να τους περιορίσουμε άρα, στην πραγματικότητα να τους αφήσουμε  βαλτωμένους» δήλωσε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει με σθένος την εμπιστοσύνη στους συνεταιριστές και ανέφερε ως παράδειγμα τη δυνατότητα που δίνεται μέσα από αυτό για τη συγκρότηση Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εκπροσώπηση τους σε εθνικό επίπεδο. 

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, ο υπουργός κάλεσε την κυρία Μανωλάκου να αναρωτηθεί σε ποιο περιβάλλον δραστηριοποιούνται σήμερα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. 

«Ακούω την κριτική του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά, αυτό προϋποθέτει μια συνολική παγκόσμια, ούτε καν εθνική, αλλά, παγκόσμια λειτουργία διαφορετική του οικονομικού συστήματος». 

Τέλος, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ακόμα και σήμερα οι βασικοί πυλώνες που υπερασπίζουν την κοινή αγροτική πολιτική είναι το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, και τα κόμματα της κεντροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, στην πραγματικότητα οι κλασικές κοινωνικές αναφορές της δεξιάς βρίσκονται στο πατριωτικό κόσμο της αγροτιάς και γι' αυτό τον υπερασπίζεται με συνέχεια και συνέπεια διαχρονικά όπως κάνει και το παρόν νομοσχέδιο».

Πηγή: skai.gr