Βορίδης: Δεν κλείνουν τα εκτροφεία μινκ- Ενίσχυση 3 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς

Τέλος στα σενάρια για αναστολή της λειτουργίας μονάδων εκτροφής μινκ, μετά τα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Δυτική Μακεδονία και τη θανάτωση 2.500 ζώων έβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. 

«Εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι πλήρες και στην περίπτωση που υπάρχει διαπιστωμένο κρούσμα κορωνοϊού παρακολουθούνται στενά και ελέγχονται όλες οι συγκεκριμένες φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Βορίδης επιβεβαίωσε ότι μετά τους έλεγχους που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώθηκαν κρούσματα κορωνοϊού σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «γίνονται συστηματικοί και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι».

«Τηρείται πλήρως το υγειονομικό πρωτόκολλο και εκεί όπου διαπιστώθηκαν κρούσματα Covid-19, έχουν ήδη γίνει επανέλεγχοι και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δειγμάτων», επισήμανε ο υπουργός.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν 3 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς μινκ για την οικονομική ενίσχυσή τους, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα βιοασφάλειας όταν υπάρχει κάτι ύποπτο, και δεν υπάρχει η παραμικρή ολιγωρία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται. Αμέσως μόλις υπάρξει ζήτημα ύποπτου κρούσματος ή θανάτου ξεκινά η προβλεπόμενη διαδικασία, γίνεται καταγραφή όλων των θηλαστικών και ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες Αρχές και αρχίζουν οι έλεγχοι», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ