Βατόπουλος σε ΣΚΑΪ: Πιθανή άρση του lockdown σε διαφορετικές ημερομηνίες από περιοχή σε περιοχή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικές ημερομηνίες από περιοχή σε περιοχή άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, ενώ τόνισε ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς. 

«Ακόμα στην Επιτροπή δεν έχουμε συζητήσει πώς θα γίνει το άνοιγμα. Υποθέτω ότι θα το συζητήσουμε αυτές τις μέρες. Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η πιο λογική σειρά για την άρση του lockdown είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση. Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, υπογράμμισε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι φέρανε και την επιδημία. Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό. Δε χρειάζεται να υπάρχουν απαγορεύσεις για να πράξουμε το αυτονόητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. 

Σε επίπεδο πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχέση με τους αριθμούς των κρουσμάτων, καθώς υπάρχει μια τάση να ελαττώνονται. «Ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξα για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου βλέπουμε τα κρούσματα να επιμένουν. Κι επειδή υπάρχει μια σκέψη ότι "είμαστε μικρή πόλη ή χωριό" και ο κορωνοϊός είναι στην Αθήνα, δεν είναι έτσι τα πράγματα». 

Τέλος, σημείωσε ότι ο δείκτης Ro αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 1 και ίσως και λιγότερο, το ποσοστό θετικότητας ακολουθεί επίσης μια πτωτική τάση, αλλά το βασικό είναι το σύστημα υγείας. «Πρέπει να αρθεί η έντονη πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βασικό κριτήριο δηλαδή είναι να αρχίσουν να ελαττώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται», κατέληξε. 

Πηγή: skai.gr