Βαρθολομαίος: Αν η Αγία Σοφία γίνει τέμενος οι χριστιανοί θα στραφούν κατά του Ισλάμ

Στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και τις προθέσεις της Αγκυρας νας την μετατρέψει σε τέμενος , θέμα που απασχολεί τους πιστούς τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ς.

«Το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.

Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα.

Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική».

Eδώ ολόκληρη η Θεία Λειτουργία και η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως μεταδοθηκε από τη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Facebook:

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μίλησε για το θέμα της Αγίας Σοφίας και στα αγγλικά, καθώς στον Ιερό Ναό ήταν παρόντες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Πηγή: skai.gr