Κλείσιμο

Τζιτζικώστας: Το Χόλιγουντ ήρθε στη Θεσσαλονίκη - To 2020 η κατασκευή studios

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο 15th Cyprus Summit, ανακοίνωσε τη δημιουργία στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 2020.

Σε σχετικό tweet μάλιστα έγραψε: Το Hollywood ήρθε στη Θεσσαλονίκη!

Στην 15η Ετήσια Διάσκεψη Κορυφής Κύπρου ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τους αναπτυξιακούς στόχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η περιφερειακή ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μια περιοχή που μέσα σε διάστημα μικρότερο από δέκα χρόνια, μετατράπηκε από ‘επενδυτική έρημος’ σε νέα ‘γη της επαγγελίας’ και σ’ αυτό κεντρικό ρόλο έπαιξε το γρήγορο και μεγάλο success story της Κύπρου, στο οποίο έρχεται πλέον να προστεθεί και η αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα. Το κλίμα άλλαξε. Οι επενδυτές ξαναστρέφουν το βλέμμα τους στην περιοχή μας. Τώρα είναι η ώρα της περιφερειακής ανάπτυξης. Τώρα είναι η περίοδος των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών, τις οποίες θα κατακτήσουν μόνο όσοι έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν και συγκεκριμένους στόχους, για του οποίους έχουν ήδη δουλέψει μεθοδικά και θα σας περιγράψω γιατί η Κεντρική Μακεδονία είναι σήμερα η πιο ελκυστική Περιφέρεια της Μεσογείου για επενδύσεις», όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Οι στόχοι αναλυτικά είναι: 

1.  Καινοτομία: Τα Ακαδημαϊκά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα Ιδιωτικά Κολέγια, τα Ερευνητικά Κέντρα, τα Τεχνολογικά Πάρκα και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, οι 150.000 φοιτητές και ερευνητές που ζουν στη Θεσσαλονίκη, οι πρώτες θέσεις που κατακτούμε κάθε χρόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς, μαθηματικών, ρομποτικής, νέων τεχνολογιών, είναι η βάση για να δημιουργήσουμε τη Silicon Valley της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Το ενδιαφέρον υπάρχει και είναι έντονο. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία συνοδευόμουν από επιχειρηματική αποστολή, συναντήθηκα Στο Σαν Φρανσίσκο με κορυφαία στελέχη εταιρειών – κολοσσών στο χώρο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, ενώ παρουσίασα την Κεντρική Μακεδονία και σε ειδική εκδήλωση στο Stanford University, σε στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και πλέον χτίζουμε μια νέα γέφυρα συνεργασίας, όπως αντίστοιχη γέφυρα χτίσαμε πριν δύο χρόνια υπογράφοντας το Σύμφωνο Συνεργασίας με τον κορυφαίο, ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, στη Γενεύη, με ειδικά πρόγραμμα για φοιτητές και ερευνητές και τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN. Ο κορυφαίος στόχος μας είναι η ανάπτυξη της Καινοτομίας. Είναι ένας τομέας, τον οποίο χτίζουμε βήμα – βήμα, όλα αυτά τα χρόνια, με στόχο να καταστεί τρίτος βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της οικονομίας μας, μαζί με τον Τουρισμό και τον Πρωτογενή Τομέα.

2.  Πολιτισμός: Ειδικά, με την επένδυσή μας στη διαρκώς ραγδαία αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία, στόχος μας είναι η Κεντρική Μακεδονία να αποτελέσει πόλο έλξης κορυφαίων κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών διεθνούς εμβέλειας. Ήδη είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, που δημιούργησε και λειτουργεί ένα πλήρως οργανωμένο Film Office, μια σύγχρονη δομή δικτύωσης και συνεργασίας με τις εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που επιθυμούν να επενδύσουν σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία. 

Μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο Λος Άντζελες και το Hollywood, συναντήθηκα και συνομίλησα με κορυφαία στελέχη εταιρειών – κολοσσών όπως η Netflix, η HBO, η Walt Disney Studios, η Paramount Pictures, η Universal Pictures, και η Warner Bros και από την πλευρά τους υπήρξε θετική ανταπόκριση και έντονο ενδιαφέρον. Ειδικά, στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο της Millennium Films, Jeffrey Greenstein συμφωνήσαμε στη δημιουργία στούντιο της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη. Η προσέλκυση κορυφαίων εταιριών και μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών είναι για εμάς μια πολύ σημαντική ευκαιρία, είναι μία πολύ σημαντική πρόκληση για την Κεντρική Μακεδονία για την διεθνή προβολή της, την ανάπτυξη μιας δυναμικής βιομηχανίας, αλλά και τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και είμαστε αποφασισμένοι, δουλεύοντας σκληρά και μεθοδικά, να την κατακτήσουμε.

Πηγή: voria.gr