Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα θα εκδώσει στην Τουρκία τους 8 πραξικοπηματίες

Η Ελλάδα θα εκδώσει στην Τουρκία τους 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν το πρωί με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, μετέδωσε πριν από λίγο η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah επικαλούμενη δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο twitter ότι συνομίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κότσια και οι 8 προδότες, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα επιστραφούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό.

Πρόκειται για τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγούς και δύο αρχιλοχίες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή τελούν υπό σύλληψη στην Αλεξανδρούπολη.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει την έκδοση των στρατιωτικών και αναφέρει ότι ο κ. Κοτζιάς είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία, αλλά λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Κυβερνητικές πηγές πάντως δήλωσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοση των 8 συλληφθέντων σε περίπτωση που εμπλέκονται στο πραξικόπημα και «σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των 8 στρατιωτικών αν επιστρέψουν την Τουρκία, καθώς οι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν ο Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Ωστόσο το πρωί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική εθνοσυνέλευση να αποφασίσει για την επαναφορά της εσχάτης των ποινών.

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 μέρες ενώ η διαδικασία 
επιστροφής του αεροσκάφους έχει ήδη ξεκινήσει. 

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να συνομιλήσουν τηλεφωνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.


Δείτε εδώ αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Eξωτερικών:


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός κ. Mevlut Cavusoglu συζήτησαν, προ ολίγου, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι' αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.




Πηγή: skai.gr