Τρίτη προσφυγή κατατέθηκε στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

Βροχή οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείς για την ακύρωση της επένδυσης του Ελληνικού λίγο πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για να προσβληθεί δικαστικά το προεδρικό διάταγμα που κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο νόμιμο και συνταγματικό για το σύνολο των όρων της πολυσυζητημένης επένδυσης.

Η τρίτη κατά σειρά προσφυγή κατατέθηκε από 32 κατοίκους όμορων δήμων που ζητούν την ακύρωση της επένδυσης επικαλούμενοι, ότι το διάταγμα αυτό (της 1ης Μαρτίου 2018) είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, όπως είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, αλλά ότι προσκρούει και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 32 προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται και ότι έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τέλος, σημειώνουν ότι έπρεπε να είχε τεθεί η «εκποίηση» της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Πριν από λίγες ημέρες άλλοι 507 κάτοικοι μαζί με φορείς προσέφυγαν ζητώντας και αυτοί την ακύρωση της επένδυσης ενώ στη συνέχεια προσφυγή άσκησαν οικολογικές οργανώσεις.

Όλες αυτές οι προσφυγές που κατατίθενται καθημερινά αναμένεται να εκδικαστούν προσεχώς προκειμένου η πολύπαθη επένδυση ουσιαστικά να προχωρήσει.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου