Τουρκική προκλητικότητα: H Aθήνα ξεδιπλώνει διπλωματικές κινήσεις

Με απόλυτη ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα μετά την αποστολή στον ΟΗΕ της συμφωνίας με τη Λιβύη. 

Απαντώντας σε νέα ανακοίνωση της Άγκυρας, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Αθήνα δεν έχει διάθεση να ακολουθήσει τους Τούρκους ούτε θα παίξει το παιχνίδι της όξυνσης του κλίματος.

Με το κλίμα να είναι οξυμένο στα ελληνοτουρκικά, παρά τα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης κι Ερντογάν στο Λονδίνο, οπως αποκάλυψε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ήταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας που ζήτησε να πέσουν οι τόνοι από την ελληνική πλευρά, κάτι που δεν έχει τηρήσει ούτε ο ίδιος, ούτε οι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του. 

Είχε προηγηθεί η ανταλλαγή ανακοινώσεων σε πολύ υψηλούς τόνους μεταξύ των εκπροσώπων των δυο υπουργείων εξωτερικών με την Άγκυρα να επιτίθεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για όσα είπε ο Πρωθυπουργός, στο συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ της Κυριακής  8-12 ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προέβη στην πρώτη του δήλωση μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τονίζοντας πως η συμφωνία με τη Λιβύη δεν είναι απειλή και παραβίαση δικαιωμάτων εναντίον καμίας χώρας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει πάντως τη διπλωματική της αντεπίθεση και μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Πρόεδρου του Λιβυκού κοινοβουλίου που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ.

Πηγή: skai.gr