To υπόμνημα Καλογρίτσα σε Εισαγγελέα- Τι καταλογίζει στον Νίκο Παππά για τηλεοπτικές άδειες

Με υπόμνημα προς την ελληνική Δικαιοσύνη, η εταιρεία «Τοξότης», του Χρήστου Καλογρίτσα, στρέφεται εναντίον του Νίκου Παππά και «ομάδας στελεχών» για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στο υπόμνημα, έκτασης 35 σελίδων, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας, αναφέρει ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας, η οικογένειά του και οι επιχειρήσεις τους «υπέστησαν στην κυριολεξία πλήρη οικονομική και επιχειρηματική καταστροφή και ανεπανόρθωτο διασυρμό», καθώς εμπιστεύτηκε «διόλου τυχαία πρόσωπα».    

Σημειώνεται ότι εφέτος τον Ιούλιο, η πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα είχε υποστηρίξει πως η σύμβαση ύψους 3 εκατ. ευρώ με την εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων CCC ήταν εικονική και ότι τα χρήματα δόθηκαν ως προκαταβολή στην εταιρεία του Έλληνα επιχειρηματία προκειμένου να πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016.    Ο δικηγόρος του Χρήστου Καλογρίτσα είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αφενός «αποδεικνύουν την αληθινή συμφωνία και κυρίως τα μέρη που πραγματικά συνήψαν αυτή» και αφετέρου «πού και με υποδείξεις ποιών διατέθηκαν τα κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ».  

Με εκείνη τη μήνυση που είχε υποβάλει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και αποτελεί τη βάση της εισαγγελικής έρευνας, ο Χρ. Καλογρίτσας έχει στραφεί κατά των νόμιμων εκπροσώπων της λιβανέζικης εταιρείας  υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία του κατέβαλε τα χρήματα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες με άλλη όμως αιτιολογία .

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες  από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος σε περίπτωση που διαπιστώσει τέλεσης τυχόν αξιοποίνων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα, τότε σύμφωνα με το νόμο αμελλητί θα διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, ενώ ο ίδιος ο εισαγγελικός λειτουργός μπορεί να συνεχίσει την έρευνά του για τα καταγγελλόμενα μη πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να προσκόμισε επιπλέον στοιχεία για την συναλλαγή μεταξύ της εταιρίας του και του λιβανέζικου Ομίλου, που κατά τον ίδιο δεν αφορούσε την ανάθεση υπεργολαβίας την εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ για έργο της CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως εμφανίστηκε, αλλά την χρηματοδότησή του για να κατέλθει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει “δικό της κανάλι”. 

Αναλυτικά το υπόμνημα εδώ

Τι αναφέρει το υπόμνημα    

Σύμφωνα με το υπόμνημα, το φθινόπωρο του 2015, ο Χρήστος Καλογρίτσας κλήθηκε από μία ομάδα σημαντικών στελεχών, η ευθύνη της οποίας είχε ανατεθεί στον τότε υπουργό Νίκο Παππά, για τα θέματα που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.  

Από τον επιχειρηματία ζητήθηκε «λόγω των στενών σχέσεων και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και αντιστρόφως να τους "δανείσει" το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και να μπει "μπροστινός" και μόνο για τη συμμετοχή σε Διαγωνισμό που θα διενεργούνταν για τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου μέσω αυτού να καταφέρουν να λάβουν μία τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη της πολιτικής τους».  

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι υπήρχε σαφής εντολή ότι «ο Χρήστος Καλογρίτσας θα έβαζε το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα χρήματα και θα είχαν την πλήρη ευθύνη, οργάνωση, διοίκηση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος».  

Παράλληλα τονίζεται ότι ήδη είχαν επιλέξει εκείνα τα στελέχη που θα υλοποιούσαν αυτό το εγχείρημα και τα οποία ήδη είχαν αρχίσει να εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, συγκροτώντας μάλιστα και ομάδες εργασίας που εργάζονταν εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.   Στο υπόμνημα διατυπώνεται με σαφήνεια πως «ο Νίκος Παππάς κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του», έπεισε τον Χρήστο Καλογρίτσα να εμπιστευτεί τη CCC, να μπει «μπροστά», να πείσει τον υιό του να συμμετέχει σε μία εταιρεία που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό, χωρίς βέβαια να τον ενημερώσει για όλες τις λοιπές παραμέτρους, οι οποίες ήταν γνωστές μόνο στον Χρήστο Καλογρίτσα, «ως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης της τότε κυβέρνησης» και να είναι ο «μπροστινός» σε αυτό το εγχείρημα, «το οποίο στην ολότητά του θα χρηματοδοτούσαν».

Πηγή: skai.gr