Το σχέδιο για τα Προσφυγικά: Ξενώνες συνοδών ασθενών, κοινωνικές κατοικίες

Ξενώνες συνοδών ασθενών του γειτονικού Γενικού Αντικαρκινικού/Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και κοινωνικές κατοικίες για τη στέγαση των νεοαστέγων που δέχθηκαν τις συνέπειες της κρίσης σχεδιάζει η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ για τα Προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αφού προηγηθεί η ανάπλασή τους. 

Οι 53 δικαιούχοι ιδιοκτήτες θα συνεχίζουν να κατοικούν στο εμβληματικό συγκρότημα των οχτώ πολυκατοικιών με τα 220 διαμερίσματα, ενώ εκεί θα στεγαστεί και η μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης.

Η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Νίκο Μπελαβίλα, υπέβαλε τη μελέτη αποκατάστασης  των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο την ενέκρινε ομόφωνα. Η εν λόγω μελέτη προσφέρθηκε δωρεάν από την ΕΛΠΕ ΑΕ.

«Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την πλήρη αποκατάστασή τους, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία χρόνων. Τα "Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας" σώθηκαν την πρώτη φορά, από την κατεδάφιση που κάποιοι επιθυμούσαν, μετά από πολύχρονους αγώνες πολιτών, συλλόγων, φοιτητών και καθηγητών της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με προεξάρχοντα ρόλο να διαδραματίζει στις προσπάθειες η αείμνηστη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Άννυ Βρυχέα. Σώθηκαν επίσης και από το μεταγενέστερο σχέδιο περί πώλησής τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αφαιρέθηκαν από το χαρτοφυλάκιό του και περιήλθαν στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Γαβρόγλου, Χαράς Καφαντάρη και Δημήτρη Σεβαστάκη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

H ιστορία των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας

Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κατασκευάσθηκαν μεταξύ των ετών 1933 και 1935 μερίμνη του ελληνικού κράτους, το οποίο αναζητούσε τρόπους για τη στέγαση των εκατοντάδες χιλιάδων πρόσφυγες που είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο σχεδιασμός τους έγινε με τη συνδρομή δυο γνωστών τεχνοκρατών της εποχής και συγκεκριμένα του αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρι και του πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Κυριακού, που υπηρετούσαν στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Πρόνοιας.

Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών οι πολυκατοικίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συγκρούσεων, με τα σημάδια από τις ριπές πάνω στους εξωτερικούς τοίχους να παραμένουν ως αδιάψευστοι μάρτυρες. 

Πηγή: skai.gr