Κλείσιμο

Το σχέδιο για τη φύλαξη των ΑΕΙ: Ειδική ομάδα προστασίας της ΕΛΑΣ και έλεγχος εισερχομένων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κυβερνητική ρύθμιση για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση ομάδας προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τον έλεγχο των εισερχομένων στους χώρους των ΑΕΙ και αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η νέα υπηρεσία της Ελληνικής αστυνομίας που θα αναλάβει τη φύλαξη των ΑΕΙ συγκροτείται στα πρότυπα των αντίστοιχων σωμάτων πανεπιστημίων του Καναδά και του Βρετανικού Cambridge.

Oι προσλήψεις θα γίνουν με τη διαδικασία εξπρές που ακολουθήθηκε για τους ειδικούς φρουρούς, ενώ οι αστυνομικοί θα έχουν την ίδια εκπαίδευση με αυτούς και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των καθηκόντων τους. Θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο θα ανήκουν οργανικά στην ΕΛΑΣ και για αδικήματα τα οποία διώκονται αυτεπαγγέλτως θα ανταποκρίνονται χωρίς άνωθεν εντολή.

Για πιο συνθέτες περιπτώσεις θα υπάρχει συνεννόηση με τους κατά περίπτωση αρμόδιους αντιπρυτάνεις των ιδρυμάτων, στους οποίους θα ανατεθούν σχετικά καθήκοντα