Το ΣτΕ σφράγισε εργοστάσιο

Η Δικαιοσύνη ενεργοποιείται για την προστασία του περιβάλλοντος. Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποφάσεις που δημοσιοποίησε την Πέμπτη έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Δήμου Αυλίδας Νομού Ευβοίας και του τοπικού Οικολογικού Συλλόγου «Περιβαλλοντική Δράση» προχωρώντας στη σφράγιση εργοστασίου σε εκτός σχεδίου περιοχή της Αυλίδας Ευβοίας.

Το εργοστάσιο παρήγαγε μεταξύ άλλων μόλυβδο και ορείχαλκο, ενώ διέθετε και εγκαταστάσεις αποθήκευσης παλιών συσσωρευτών μολύβδου που θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα.

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ ακύρωσε αποφάσεις των Γενικών Διευθυντών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Νομάρχη Ευβοίας που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση και την επέκταση του επίμαχου εργοστασίου.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι αποφάσεις της Διοίκησης είναι παράνομες, ενώ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές η εγκατάσταση βιομηχανικής ή βιοτεχνικής επιχείρησης επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένες περιοχές και όχι σε περιοχές που «απλώς και μόνο απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμένη χρήση».

Για την υπόθεση είχε προσφύγει ο Δήμος Αυλίδας και ο τοπικός οικολογικός σύλλογος Περιβαλλοντική Δράση.
Πηγή: skai.gr