Κλείσιμο

Το μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από τον Κώστα Μπακογιάννη

Με το μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων  για την ειλικρινή και άδολη αγάπη και στήριξη που έχει δείξει διαχρονικά προς την χώρα μας αλλά και επειδή  είχε πάντοτε  τη δύναμη να εκφράζει τις αρχές και τις αξίες μιας σύγχρονης Ευρώπης, τίμησε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Στην διάρκεια της συνάντησής τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα  ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων απονέμοντας το μετάλλιο επεσήμανε τα εξής:  "Έχουμε την πάρα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο της Αθήνας. Τον υποδεχόμαστε πρώτα από όλα θεσμικά, ως τον πρωθυπουργό μιας φίλης χώρας. Μιας χώρας για την οποία εμείς οι Έλληνες τρέφουμε αισθήματα φιλίας αλλά και ευγνωμοσύνης, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, για πάρα πολλές δεκαετίες προχωράμε μαζί. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια  όχι μόνο στις εύκολες αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας, στάθηκε δίπλα μας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε ότι το Λουξεμβούργο δεν είναι μόνο μια ευημερούσα χώρα με πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά είναι και η καρδιά της Ευρώπης, αφού αποτελεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόπο τακτικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είναι διπλή χαρά  και διπλή τιμή για όλους εμάς σήμερα γιατί υποδεχόμαστε τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό. Έναν άνθρωπο ο οποίος ξέρει πάρα πολύ καλά την χώρα μας, έχοντας, μεταξύ των άλλων, σπουδάσει και στην Θεσσαλονίκη. Έναν άνθρωπο ο οποίος εκφράζει μία ειλικρινή και άδολη αγάπη για αυτήν την χώρα. Αλλά και ταυτόχρονα έναν άνθρωπο που όταν πολλές φορές η Ευρώπη επέλεξε τον εύκολο δρόμο της σιωπής,  είχε το κουράγιο και την θέληση να εκφράσει όλους εμάς με την φωνή του. Έδωσε φωνή σε πολλούς από εμάς, είτε για το Brexit, είτε -και εδώ είναι τελικά το πιο σημαντικό από όλα- για τις αρχές και  τις αξίες της Ευρώπης. Για μία Ευρώπη σύγχρονη, μία Ευρώπη ανεκτική. Μία Ευρώπη η οποία ακόμα και σήμερα, πάρα τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και παρά την κρίση που έχουμε περάσει, εξακολουθεί να είναι ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο ως ένα μοναδικό πείραμα δημοκρατίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ εξέφρασε τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για την τιμητική διάκριση. Εξήρε τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, όπως τις διδάχθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ελλάδα όταν σπούδαζε στην Νομική Σχολή. Επεσήμανε  ότι υπάρχουν δεσμοί χρόνων που ενώνουν τις δυο χώρες ενώ σημείωσε ότι υπάρχει κοινή στόχευση με το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη  και μίλησε με έμφαση για  την  δύναμη των πόλεων.

Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου  υπογράμμισε ότι οι Έλληνες είναι πολύ τυχεροί που ζουν σε μια όμορφη και ηλιόλουστη χώρα ενώ ευχήθηκε στον δήμαρχο Αθηναίων «καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του».

Πηγή: skai.gr