Το κυνήγι μαγισών τα fake news και ο ευαίσθητος κ. Γαβρόγλου

Είναι αλήθεια άξιο απορίας πώς ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, καθαρά για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους αναμοχλεύει μια υπόθεση εξαετίας και διατάσσει ΕΔΕ για την υπόθεση καθηγήτριας που δεν βρίσκεται εν ζωή για τους λόγους απομάκρυνσης της από το Κολέγιο Αθηνών.

Το περίεργο μάλιστα είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά καταγγελίες ότι η καθηγήτρια αποπέμφθηκε γιατί κατηγόρησε το γιο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που φοιτούσε τότε στο κολέγιο, ότι αντέγραφε, τελεσιδίκησε το 2015 και η απόφαση ήταν κατηγορηματική.

Η δικαστική έρευνα, η οποία το 2015, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, με πόρισμα-καταπέλτη, αποφάσισε πως η απόλυση δεν είχε την παραμικρή σχέση με την οικογένεια Σαμαρά.Το πόρισμα ανέφερε, ακόμη, ότι δεν υπήρξε καμία αντιγραφή του Κώστα Σαμαρά, όπως προκύπτει από όλα τα έγγραφα, τις καταθέσεις, αλλά και από τα όσα έλεγε και η καθηγήτρια.

Και ενώ για λόγους πρακτικούς καθώς η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν βρίσκεται εν ζωή, ο κ. Γαβρόγολου, έδειξε προφανώς μεγάλη ευαισθησία στα δημοσιεύματα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Documento που επανέφερε την ιστορία με αφορμή την ανάρτηση μια οικογενειακής φωτογραφίας του Κώστα Σαμαρά στα social all;a τις καταγγελίες της προέδρου της ΟΙΕΛΕ κ. Κουρούτου, που εξετάσθηκαν τότε από τη δικαιοσύνη και προφανώς δεν έπεισαν.

Μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου αγνοεί προκλητικά τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών σχολείων που με ανακοίνωση του μιλά για εμπόρους των εύπεπτων παραμυθιών και των fake news, αλλά ούτε και για τις ανακρίβειες του ρεπορτάζ του Documento, καθώς επικαλείται για να στήσει το θέμα και τοποθέτηση του υποδιευθυντή όπως αναφέρει του Κολεγίου Αθηνών.

Μόνος που ο ίδιος ο εκπαιδευτικόw Κώστα Κοντογιάννης τον αδειάζει με ανάρτηση του στο Facebbok, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Εγώ ναι μεν κάνω αναφορά στην ανάρτησή μου για τη θητεία μου στο Κολέγιο, όμως πουθενά δεν αναφέρω ποια ήταν η θητεία αυτή (καθηγητής; υποδιευθυντής; διευθυντής; συντονιστής;). Άρα ψάξατε και το βρήκατε, οπότε προφανώς και βρήκατε ότι το 2004 πήρα εκπαιδευτική άδεια και ουσιαστικά ποτέ δεν ξαναγύρισα στο Κολέγιο. Σαφώς λοιπόν γνωρίζατε ότι την εποχή του επίδικου θέματος δεν ήμουν στο Κολέγιο και άρα σαφώς και γνωρίζατε ότι η εισαγωγή στο άρθρο σας
"Με μια σκληρή, αλλά αληθινή - λόγω της εμπειρίας του - ανάρτηση, ο πρώην διευθυντής του Κολεγίου Αθηνών (αυτό είναι λάθος) ..... δίνει αποστομωτική απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά για την υπόθεση της αντιγραφής του γιου του."
είναι προβληματική: ρητά υποδηλώνει ότι η "εμπειρία μου" συνδέεται με την "αλήθεια της υπόθεσης", ενώ αυτή η εμπειρία είναι σε άλλη εποχή. Σαφώς είναι αρκετά ασύντακτα διατυπωμένο ώστε να μην κατηγορηθείτε για ψέμα. Απλώς υπάρχει μία βολική "δημιουργική ασάφεια" ικανή να νομίσουν οι αναγνώστες ότι κάποιος που κατείχε στελεχική θέση στο Κολέγιο εκείνη την περίοδο, βεβαιώνει με την ανάρτηση του ότι ο Σαμαράς ψεύδεται.

Αυτό λοιπόν εγώ το θεωρώ παραπειστική δημοσιογραφία (ελπίζω να μην κατηγορηθώ και πάλι ότι σας καθυβρίζω), και ισχυρίζομαι ότι αυτού του είδους τα δημοσιεύματα συνδέονται με το πώς λειτουργεί τελικά η Δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτό ήταν και το νόημα του δεύτερου post.
Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα και παρακάμπτοντας τους χαρακτηρισμούς τόσο του κου Αντιπροέδρου της ΝΔ, όσο και του κου εκδότη της Documento, θα ήθελα να τονίσω ότι ελπίζω πως δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώσω την κομματική μου προτίμηση και συγκεκριμένα αν είμαι ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, Πατριώτης, Φιλελεύθερος ή ότι άλλο.

Είναι εντυπωσιακό που ελάχιστοι ασχολούνται με το τι λέει κάποιος, παρά αναζητάνε να ανακαλύψουν τι είναι αυτός που λέει κάτι. Και είναι εντυπωσιακό γιατί ενώ ζούμε σε μία εποχή που όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της οργάνωσης της ζωής μας εξαρτάται από κέντρα που βρίσκονται μακριά από εμάς, όλοι επικεντρώνονται στο αν ο συνομιλητής είναι "με εμάς ή με τους άλλους" , χωρίς να καταλαβαίνουν αν αυτό που ισχυρίζεται έχει κάτι να συνεισφέρει ή όχι, έχει κάποιο ενδιαφέρον ή όχι. Λες και νοιαζόμαστε μονάχα για το αν "οι δικοί μας θα πάρουν τις υπουργικές κούρσες ή οι άλλοι". Αν υποψιαστώ ότι μας νοιάζει μόνο αυτό ...... θα πεθάνω!!!»


Για κυνήγι μαγισσών κάνει λόγο και ο Σύνδεσμός Ιδιωτικών Σχολείων:

«Ξαφνικά, εν μέσω καλοκαιριού, του πιο θλιβερού και μαύρου καλοκαιριού που έχει περάσει η πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες, ανασύρεται από το παρελθόν ένα θέμα το οποίο είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πριν από μια εξαετία και είχε κλείσει οριστικά με δικαστική απόφαση: πρόκειται για τη θλιβερή ιστορία της μικροκομματικής και συνδικαλιστικής σπέκουλας εις βάρος ενός ανήλικου, τότε, παιδιού, που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής και συντεχνιακής διαμάχης εξαιτίας του ονόματός του.

Εξυφάνθηκε, τότε, το κρίσιμο πολιτικά καλοκαίρι του 2012, ένα εύπεπτο παραμύθι που είχε... ιππότες και δράκους: μια εκπαιδευτικό που «έκανε το καθήκον της», μια «ισχυρή οικογένεια που την κατέτρεξε», μια δήθεν «εκδικητική απόλυση» από το σχολείο. Φυσικά, το γεγονός ότι και η οικογένεια του μαθητή και το σχολείο δικαιώθηκαν δικαστικά, η παρέλευση τόσων ετών, το γεγονός ότι η εκπαιδευτικός δεν είναι πλέον στη ζωή, δεν ήταν αρκετό για να αποθαρρύνει τους εμπόρους των εύπεπτων παραμυθιών και των fake news.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η απόλυση της εκπαιδευτικού δεν είχε καμία συσχέτιση με το δήθεν περιστατικό αντιγραφής και η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επ' αυτού. Αντίθετα, η υπόθεση αυτή ήταν ο αναίτιος διασυρμός ενός νέου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα.

Για εμάς, ως εκπαιδευτικούς, το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό, παιδαγωγικό αλλά και ζήτημα δημοκρατίας: δεν είναι δυνατόν το 2018 ένας νέος να αναρτά μια οικογενειακή φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα και αυτό να αποτελεί αφορμή ώστε να του επιτίθεται ένας όχλος που αναμασά τη λάσπη μιας υπόθεσης για την οποία έχει δικαιωθεί. Η έκταση που πήρε το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα και στην ειδησεογραφία, αποτελεί την απόδειξη ότι το θλιβερό μικροκομματικό και συνδικαλιστικό παιχνίδι που παίχτηκε τότε στις πλάτες του νέου, τον ακολουθεί ακόμα. Είναι η απόδειξη ότι η δήθεν «διακριτική μεταχείριση» για την οποία επαίρονται οι «υπερήφανοι» κατά δήλωση συνδικαλιστές, δεν ήταν παρά μόνο το προπέτασμα για ένα παιχνίδι εκβιασμών στην τότε πολιτική ηγεσία και άλλοθι ρεβανσισμού για την επόμενη.

Αναρωτιέται, κανείς, για ποιο λόγο το θέμα αυτό που θίγει την υπόληψη ενός νέου ανθρώπου αλλά και τη μνήμη ενός άλλου ανθρώπου που δεν είναι πια στη ζωή, διογκώνεται και συντηρείται από τους "υπερήφανους συνδικαλιστές" σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ίσως προσπαθούν και αυτοί να βάλουν ένα λιθαράκι στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα τραγικά που συμβαίνουν στον τόπο μας τους τελευταίους μήνες. Λιθαράκι που θα εξαργυρώσουν αργότερα, με μια ακόμα ρύθμιση που θα χτυπάει την πολύπαθη τα τελευταία χρόνια ιδιωτική εκπαίδευση και θα είναι ένα ακόμα βήμα περιορισμού της ελευθερίας των ιδιωτικών σχολείων (τα οποία υπενθυμίζουμε ότι ήδη δεν μπορούν να επιλέξουν το προσωπικό τους, δεν μπορούν να διαμορφώσουν ελεύθερα το πρόγραμμά τους, δεν μπορούν να διοργανώσουν ελεύθερα εκδρομές στο εξωτερικό - όλα αυτά είναι περιορισμοί που έχουν μπει την τελευταία τριετία καθ' υπαγόρευση των συνδικαλιστών).»
Πηγή: skai.gr