Το ελληνικό CSI: Η ψηφιοποίηση των εγκληματολογικών εργαστηρίων που διαλευκάνει υποθέσεις

Ώθηση στην εξιχνίαση μίας σειράς εγκλημάτων, που έμεναν επί χρόνια στο σκοτάδι, δίνει η ψηφιοποίηση των εγγράφων δαχτυλικών αποτυπωμάτων αστυνομικών υπηρεσιών της περιφέρειας. Η εξέλιξη αυτή έλυσε τα χέρια της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, που εξιχνίασε υποθέσεις ακόμη και προ 18 ετών. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ η διοικητής της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών Πηνελόπη Μηνιάτη περίπου 25 κακουργηματικές πράξεις εξιχνιαστήκαν το 2019 ενώ πλημμεληματικές περίπου στις 150. «Φέτος, επειδή έχουν μπει περισσότεροι φάκελοι, έχουμε τα ίδια νούμερα μόνο στο πρώτο εξάμηνο» σημείωσε ην κ. Μηνιάτη.

Η αξιωματούχος της ΕΛΑΣ έδωσε χαρακτηριστικά «παγωμένης» υπόθεσης που εξιχνιάστηκε λόγω της ψηφιοποίησης. Πρόκειται για ανθρωποκτονία του 2002. Ο δράστης είχε φάκελο το 2003 για άλλο λόγο, όχι για την ανθρωποκτονία, ψηφιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και διαλευκάνθηκε μια ανθρωποκτονία του 2002.

Παγωμένες υποθέσεις τρομοκρατίας, απαγωγών και δολοφονιών μπήκαν στην απόψυξη του «ελληνικού CSI». Στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών ψηφιοποιείται όλη η χαρτούρα αποτυπωμάτων αστυνομικών υπηρεσιών της περιφέρειας με αποτέλεσμα την εξιχνίαση cold cases ακόμα και 18 χρονια μετά. Το σκάνερ έχει πλέον αντικαταστήσει το μελάνι. Τα αποτυπώματα καταχωρίζονται σε βάση δεδομένων, ενώ στο εξής η καταχώριση όλων των δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνεται ψηφιακά, με το μελάνι να καταργείται. 

Από 64 σταθμούς εισαγωγής δεδομένων, σε 104 σημεία εισόδου στη χώρα, από την ψηφιοποίηση έχει δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων με 1,6 εκατ. αποτυπώματα. Τα ψηφιακά μηχανήματα καταχώρησης αποτυπωμάτων έχουν και δυνατότητα λήψης πλαϊνού αποτυπώματος χεριού για την περίπτωση που ο δράστης δεν έχει ακουμπήσει με τα δάχτυλα. Μάλιστα, το 2021 πολλοί αστυνομικοί που περιπολούν σε δρόμους της Αθήνας θα έχουν δυνατότητα καταχώρησης αποτυπωμάτων σε κινητό τηλέφωνο. 

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΛΑΣ