Το Bollywood πάει... Καστοριά - Γυρίσματα στη λίμνη Ορεστιάδα

Mπορεί οι χώρες της Ευρωζώνης, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα να αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ελλάδας ως προορισµοί των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και ως πηγές προσέλκυσης επενδύσεων και... τουριστών, ωστόσο πρόσφατα στο «κάδρο» της ελληνικής κυβέρνησης µπήκε η Ινδία!

?εν πρέπει να ξεχνάµε άλλωστε ότι η Ινδία αποτελεί τη δεύτερη µεγαλύτερη χώρα στον κόσµο, µε πληθυσµό άνω του 1,3 δισ. κατοίκων, µεταξύ των οποίων και 300.000 εκατοµµυριούχοι. Πρόκειται δε για την ταχύτερα αναπτυσσόµενη χώρα στον κόσµο, µε το ΑΕΠ της να παρουσιάζει αδιάλειπτη µεγέθυνση, της τάξης του 7% ετησίως, τα τελευταία 20 χρόνια.

Σήµερα, το... πάρε-δώσε της Ελλάδας µε την Ινδία είναι µικρότερο του µισού δισ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν προοπτικές για υπερδιπλασιασµό του διµερούς εµπορίου το 2019. Αυτό άλλωστε είχε επισηµάνει το περασµένο καλοκαίρι οπρόεδρος της ?ηµοκρατίας της Ινδίας, Ραµ Ναθ Κοβίντ, κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ινδικού Επιχειρηµατικού Φόρουµ.

Σύµφωνα µε τον κ. Κοβίντ, οι Ινδοί επιχειρηµατίες µπορούν να βρουν στην Ελλάδα τους κατάλληλους εταίρους στον τοµέα του τουρισµού, καθώς η Ινδία αναµένει µεγάλη ανάπτυξη µέχρι το 2022. Παράλληλα συµπλήρωσε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ινδία αλλά και την Ελλάδα µπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας στην αγροτική παραγωγή και µεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στη ναυτιλία, στον τουρισµό, στη φαρµακοβιοµηχανία, την ενέργεια, αλλά και την ψυχαγωγία, την εξόρυξη µετάλλων και γενικότερα την κατασκευή και πώληση τροφίµων και ποτών, ενδυµάτων και υποδηµάτων.

Το 2017 το διµερές εµπόριο ανήλθε µόλις στα 457 εκατ. ευρώ, ωστόσο φέτος αναµένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το µισό δισ., αν σκεφθούµε ότι στο εννεάµηνο οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ινδία εκτοξεύθηκαν στα 122,4 εκατ. ευρώ από 42,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστηµα του 2017 (+188%), ενώ οι εισαγωγές διαµορφώθηκαν στα 311,7 εκατ. από 286,5 εκατ. το εννεάµηνο του 2017 (+8,8%).

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, έχουµε σταθερή παρουσία ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα, στους τοµείς των υποδοµών, των φαρµάκων και της χαλυβουργίας, ενώ από την άλλη πλευρά ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ινδία, σε τοµείς όπως οι κατασκευές και η πληροφορική.

Τα κυριότερα εξαγόµενα ελληνικά προϊόντα είναι το βαµβάκι, το µάρµαρο και ο γρανίτης, τα φύλλα αλουµινίου κ.ά., ενώ τα κυριότερα εισαγόµενα είναι µηχανές και συσκευές, ψάρια και µαλακόστρακα, οχήµατα, οργανικά χηµικά προϊόντα, σπόροι και καρποί κ.ά.

Μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες την οποία ανέλαβε ο οργανισµός Enterprise Greece αφορά σε συµφωνία µε αντιπροσωπεία Ινδών για το γύρισµα ταινίας Bollywood στην Ελλάδα και πιο συγκεκριµένα στη λίµνη της Καστοριάς (λίµνη Ορεστιάδα), η οποία φαίνεται ότι επικράτησε αυτής των... Ιωαννίνων.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Enterprise Greece, µε τον επικεφαλής, Γρηγόρη Στεργιούλη, να υπογραµµίζει τα ευεργετικά αποτελέσµατά της στον τουρισµό

Σύµφωνα µε τον εκτελεστικό πρόεδρο του Οργανισµού Γρηγόρη Στεργιούλη, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να έχει ευεργετικά αποτελέσµατα -στον τουρισµό σε πρώτη φάση-, καθώς ο σηµαντικός αριθµός Ινδών τουριστών σε Βουδαπέστη και Πράγα συνδέεται µε το γύρισµα αντίστοιχων ταινιών σε αυτές τις πόλεις.

Σηµαντική ώθηση δίνει και η πρόσφατη υπογραφή της αεροπορικής συµφωνίας µεταξύ των δύο χωρών, για τον προγραµµατισµό απευθείας πτήσεων από και προς την Ελλάδα. Σηµειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι ροές τουριστών από την Ινδία έχουν αυξηθεί κατά 60% φτάνοντας στους 35.000 τουρίστες, ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ µικρό νούµερο σε σχέση µε τη δυναµική που υπάρχει. Η Ινδία θεωρείται µία από τις κορυφαίες αγορές εξερχόµενου τουρισµού παγκοσµίως -η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόµενη µετά την Κίνα-, µε τον αριθµό των Ινδών εξερχόµενων τουριστών να εκτιµάται γύρω στα 50 εκατοµµύρια το 2020.

Πριν από µερικές ηµέρες εξάλλου (16/18/11) ολοκληρώθηκαν οι δράσεις προώθησης επενδύσεων και ενίσχυσης των ελληνο-ινδικών επιχειρηµατικών σχέσεων από τον Enterprise Greece στο Νέο ?ελχί. Στην εκδήλωση συµµετείχαν σηµαντικοί Ινδοί επιχειρηµατίες και στελέχη επιχειρήσεων από τους κλάδους του τουρισµού, της µεταποίησης, των κατασκευών, της εξόρυξης, των τροφίµων, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Παράλληλα, ο Οργανισµός συµµετείχε για πρώτη φορά στη ?ιεθνή Εκθεση Ακινήτων IREX India 2018 µε περίπτερο, µε σκοπό την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα στους κλάδους του Τουρισµού και των Ακίνητων και την προώθηση του προγράµµατος Golden Visa

Πηγή: ethnos.gr