Κλείσιμο

Τι ισχύει με τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ - Πόσοι παίρνουν πτυχίο στην Ελλάδα

 Αναλυτικά στοιχεία για τον φετινό αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ δίνουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι φέτος θα περάσουν στο πανεπιστήμιο 8.324 περισσότεροι φοιτητές.

Εντύπωση προκαλεί ότι η Ελλάδα είναι δυστυχώς τελευταία στον ρυθμό αποφοίτησης φοιτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

  • Ο συνολικός αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι 68.394. Το 2021-2022 οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στα ΑΕΙ ανήλθαν σε 60.070. 
     
  • Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:
  1. Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  2. Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 
  3. Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
  4. Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.
  • Τα ίδια τα ΑΕΙ ζήτησαν φέτος μόλις 47.620 εισακτέους. 
     
  • Πέρυσι έμειναν κενές περί τις 17.000 θέσεις στα ΑΕΙ, είτε λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είτε επειδή οι υποψήφιοι δεν τις διεκδίκησαν. 
     
  • Πέρυσι είχαμε χαμηλές επιδόσεις έως 7.000 μόρια σε πάνω από 25.000 υποψηφίους.
     
  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Πέρυσι, με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, κανένας υποψήφιος δεν εισήχθη στα πανεπιστήμια (ενώ πχ το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με  0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20!). 
     
  • Έρευνα (Marc, 2021) δείχνει αφενός αποδοχή της ΕΒΕ στην κοινωνία σε ποσοστό άνω του 70% αλλά επίσης δείχνει τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ΕΒΕ σε ποσοστό άνω του 55%. Αυτή είναι η πραγματικότητα: το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία, ακόμη και με τη δική του εκλογική βάση.
     
  • Μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, για πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν ποιοτική Επαγγελματική Κατάρτιση:
  1. ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό πέρυσι ήταν πολύ υψηλός και ανήλθε σε 22.790, εκ των οποίων το 26% υπέβαλε αίτηση για Δημόσιο Ι.Ε.Κ. σε παραπάνω από μία περιφέρεια. 
  2. ο αριθμός των νέων ηλικίας 18-20 ετών που εγγράφηκαν στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020 (από 6.715 σε 12.078).
  • Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι δυστυχώς τελευταία στον ρυθμό αποφοίτησης φοιτητών (9,17% το οποίο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 24,05%. (Έκθεση “Eurostat- Population in Europe”, Ιούνιος 2020).
     
Πηγή: skai.gr