Κλείσιμο

ΣΚΑΪ: Τι απαντούν οι δημιουργοί του σήματος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στους επικριτές

Απάντηση στους επικριτές για το σήμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021», για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έδωσε με ανάρτησή της στο Facebook η ομάδα που ανέλαβε να σχεδιάσει το σήμα. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, δημιουργός του σήματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνιδρυτής της εταιρείας GFS Didot, μίλησε στον ΣΚΑΪ, στα «Ακραία Φαινόμενα», για να εξηγήσει τον συμβολισμό πίσω από το σήμα και να απαντήσει στα επικριτικά σχόλια.

Χιλιάδες σχόλια είναι άκρως καυστικά και περιπεκτικκά για το σήμα που συνάδει με την σπουδαιότητα του εορτασμού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, η ομάδα του ανέλαβε αφιλοκερδώς να σχεδιάσει το σήμα, ενώ στη συνέχεια εξήγησε όπως και στην ανάρτησή της ομάδας τι σημαίνει το σήμα. «Συνυπάρχει με τα εθνικά μας σύμβολα, τα οποία είναι μοναδικά», τόνισε σχετικά με τα αρνητικά σχόλια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με μεγάλη μας χαρά αναλάβαμε τον σχεδιασμό του λογοτύπου του εορτασμού της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Ένα έργο η προσέγγιση του οποίου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αίσθηση ευθύνης. Η επιλογή της Beetroot για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου μας τιμά ιδιαίτερα. To σήμα σχεδιάστηκε αφιλοκερδώς, ως χορηγία της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιριών Ελλάδος.

H κυματιστή φόρμα του λογοτύπου μεταφέρει έναν ισχυρό συμβολισμό· την μακρόχρονη και συνάμα πολυτάραχη διαδρομή του ελληνισμού αλλά και τη συνέχειά του πριν και μετά το 1821, πριν και μετά το 2021. Μία διαδρομή γεμάτη φως, επιτεύγματα, νίκες, έντονες χαρές, αλλά και σκοτεινές περιόδους, ατυχίες και πισωγυρίσματα, που εκτείνεται σε μια μακρά περίοδο πολλών αιώνων από το παρελθόν ως σήμερα.

Τα κομβικά σημεία που τέμνουν τη διαδρομή του ελληνισμού γίνονται ευκαιρίες για επαναπροσδιορισμό. Με έντονη γραφή το σήμα αποτυπώνει επιβλητικά την κάθε τέτοια στιγμή επανεκκίνησης και απελευθέρωσης, προτείνοντας η επέτειος αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα τέτοια στιγμή.

Επιλέχθηκε ένας χρωματικός κώδικας που αποτελεί μια απεικόνιση της πληθώρας των διαφορετικών  ιδεών και των χρωμάτων της επανάστασης και τονίζει την ποικιλομορφία του Ελληνικού τόπου και πολιτισμού καθώς και την αποδοχή και την αξιοποίηση των διαφορετικών σκέψεων και εμπειριών.

Η χρήση της GFS Didot, ο σχεδιασμος της οποίας βασίστηκε στην γραμματοσειρά που χρησιμοποίησε εξαρχής ο Αδαμάντιος Κοραής στο εκδοτικό του πρόγραμμα για τον διαφωτισμό των υπόδουλων Ελλήνων, αποτελεί φόρο τιμής στις στοιχειοθετικές επιλογές των εκδοτών και των τυπογράφων της επαναστατημένης Ελλάδας και επιδιώκει να γιορτάσει τον διηνεκή χαρακτήρα και την ομορφιά μιας γραμματοσειράς που απολαμβάνουν στα έντυπα τους οι Έλληνες από τότε μέχρι και σήμερα.

Πηγή: skai.gr