Θωμαΐδης σε ΣΚΑΪ: Οι δείκτες της πανδημίας είναι καλοί- Η κατάσταση έχει ελεγχθεί

Την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η κατάσταση έχει ελεγχθεί και όλοι οι δείκτες είναι καλοί, με εξαίρεση αυτόν για τους διασωληωνμένους. 

«Εδώ και δύο εβδομάδες τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί. Το ίδιο και το ιικό φορτίο στα λύματα. Ωστόσο, στην Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό. Η κατάσταση έχει ελεγχθεί και ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι γύρω στο 1 και η θετικότητα είναι 1,2-1,5. Είναι καλοί οι δείκτες, ενώ αυξάνει και ο ρυθμός εμβολιασμού», ανέφερε.

Ο μόνος ανησυχητικός δείκτης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο δείκτης των διασωληνωμένων και των θανάτων τονίζοντας ότι θέλει έναν μήνα μετά τη μείωση των κρουσμάτων για να υποχωρήσει. «Η μεγάλη εικόνα λέει ότι έχουμε έναν ρυθμό αύξησης των απωλειών, ο οποίος βαίνει μειούμενος. Δεν έχει την τάση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι πάμε σε έναν κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας που θα είναι γύρω στο 90-95 και κάποιες μέρες ίσως δούμε και 100», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.  

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως θα έπρεπε να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε «κόκκινες» περιοχές, ενώ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί τονίζοντας ότι η τρίτη δόση παρέχει σημαντική προστασία μέσα σε μια εβδομάδα από τη χορήγησή της. 

Πάντως, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα μέτρα λειτουργούν και ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με κάποιους περιορισμούς μεν, πολύ καλύτερα όμως από πέρυσι.

Πηγή: skai.gr