Θεσσαλονίκη: Την ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας για τη δολοφονία του 45χρονου

Με κοπάδι από ύαινες που περικύκλωσαν και επιτέθηκαν το θύμα τους, κατασπαράζοντάς το, παρομοίασε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, τον τρόπο δράσης των τεσσάρων κατηγορουμένων αδελφών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 45χρονου ιδιοκτήτη ψητοπωλείου, πέρσι τον Φεβρουάριο, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

«Από μόνο του ένα ζώο δεν θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο ενός κραταιού ζώου. Τον περικύκλωσαν, τον αποπροσανατόλισαν και δίχως ο παθών να καταφέρει να αντιδράσει, τον σκότωσαν» είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, ζητώντας από τους δικαστές, τακτικούς και ενόρκους, να κηρύξουν ένοχους τους κατηγορούμενους για από κοινού ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένο σχέδιο» με αποκλειστικό σκοπό το θάνατο τού άτυχου 45χρονου, πατέρα δυο παιδιών και γνώστη πολεμικών τεχνών, ο οποίος δέχθηκε 13 μαχαιριές σε θώρακα, κοιλιά και καρδιά, χτυπήματα που επέφεραν τελικά το θανατό του. Η ίδια ζήτησε να απορριφθούν στο σύνολό τους οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων, που ανάλογα με την περίπτωση αφορούν τον μειωμένο καταλογισμό και την μετατροπή του κατηγορητηρίου σε ελαφρύτερες πράξεις.

Στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου κάθονται τρία από τα τέσσερα κατηγορούμενα αδέλφια, 21, 33, 38 και 19 ετών, καθώς για τον τελευταίο η δικογραφία διαχωρίστηκε και θα δικαστεί απο το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, λόγω της ανηλικότητάς του κατά την τέλεση της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης. Ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας κατηγορείται ο πρώτος των κατηγορουμένων που κατάφερε τις θανατηφόρες μαχαιριές στο θύμα και ομολόγησε την πράξη του, ισχυριζόμενος στην απολογία του ότι βρισκόταν υπό την επήρεια χαπιών και ναρκωτικών. «Δεν είχα πλήρη αίσθηση της πράξης μου. Ήταν μεγάλο σφάλμα» είπε απολογούμενος και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του 45χρονου. Ανέφερε δε ότι το μαχαίρι είχε «ξεμείνει» πάνω του, όταν προσπάθησε να επιδιορθώσει το μηχανάκι του κι ότι μετά το φονικό το πέταξε σε υπόνομο, ενέργεια που σχολιάστηκε από την εισαγγελέα της έδρας, η οποία ανέφερε πως «είχε τη διαύγεια πνεύματος να εξαφανίσει το φονικό όπλο».

Την ειλικρινή μεταμέλεια και συγγνώμη τους ζήτησαν στις απολογίες τους και τα δυο συγκατηγορούμενα αδέλφια του, τονίζοντας ότι σκοπός τους δεν ήταν η δολοφονία, ενώ ανέφεραν πως δεν αντιλήφθηκαν ότι ο αδελφός τους είχε πάνω του μαχαίρι. «Εάν το αντιλαμβανόμουν θα τον είχα σταματήσει, θα του είχα σπάσει το κεφάλι» απολογήθηκε ο 33χρονος, που εργαζόταν ως ντελιβεράς στο ψητοπωλείο του θύματος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και όπως προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία, ο 45χρονος είχε πρόθεση να απολύσει τον 33χρονο υπάλληλο, όταν εκείνος σταμάτησε να πηγαίνει στη δουλειά, επικαλούμενος τραυματισμό που υπέστη ύστερα από τροχαίο ατύχημα, εν ώρα εργασίας. Ακολούθησαν εκατέρωθεν μηνύματα μέσω κινητής τηλεφωνίας, με απειλητικό και υβριστικό περιεχόμενο, ενώ σε αυτές τις συνθήκες τα αδέλφια αποφάσισαν να τον «επισκεφθούν» στο μαγαζί του, για να του «ζητήσουν το λόγο», όπως ανέφεραν. «Δεχόμουν απειλές. Πάνω στα νεύρα μου πήρα τηλέφωνο τα αδέλφια μου και είπαμε να πάμε να ζητήσουμε το λόγο» τόνισε χαρακτηριστικά ο 33χρονος. «Πήγαμε να υποστηρίξουμε τον αδελφό μας» πρόσθεσε από την πλευρά του ο 38χρονος. Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ στη συνέχεια (κατά τη διάρκεια της ημέρας) αναμένεται να εκδοθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ