Θεσσαλονίκη: Εμπρησμούς στο Δήμο Θέρμης καταγγέλλει ο δήμαρχος, Θ. Παπαδόπουλος

Για εμπρησμούς στο Δήμο Θέρμης κάνει λόγο ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος καθώς μέσα σε ένα διήμερο, την περασμένη Παρασκευή και το περασμένο Σάββατο, εκδηλώθηκαν συνολικά οκτώ πυρκαγιές σε έξι διαφορετικά σημεία του Δήμου. «Το μπαράζ των πυρκαγιών δεν είναι τυχαίο. Κάποιες από αυτές τις πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις γι' αυτό και έχουμε ενημερώσει σχετικά και το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερες υποψίες δημιουργούν οι πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν στις περιοχές της Καρδίας και του Λιβαδίου. «Στην Καρδία οι επιτήδειοι τρεις φορές έβαλαν φωτιά. Την πρώτη φορά το πρωί της Παρασκευής και τη δεύτερη το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ ακολούθησε και τρίτη απόπειρα το Σάββατο. Και τα τρία περιστατικά αντιμετωπίστηκαν ταχύτατα καθώς ο δήμος, με την αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και το δίκτυο των εθελοντών, επιτηρεί σε 24ωρη βάση όλες τις δασικές εκτάσεις και παρεμβαίνει αμέσως με τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Καρδίας οι φωτιές ξέσπασαν σε περιοχή η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και η οποία κατά 90% ανήκει στο δήμο Θέρμης και το υπόλοιπο 10% σε ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή του Λιβαδίου η οποία ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο σημεία, την Παρασκευή, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι «αυτό γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, κάτι που προφανώς δεν είναι τυχαίο».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης αναφέρει ότι τα επόμενα 24ωρα, λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών θερμοκρασιών παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Για το λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, κατά τις διάφορες δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο, να αποφεύγουν τη χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα. Επίσης τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ρίψη αναμμένων σπίρτων ή αποτσίγαρων στην ύπαιθρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ