Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη οι απολογίες των 13 συλληφθέντων για παράνομες συνταγογραφήσεις

Σε εξέλιξη είναι, από το πρωί, ενώπιον της 2ης Ειδικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης οι απολογίες των 13 συλληφθέντων που κατηγορούνται για εμπλοκή σε πανελλαδικό κύκλωμα κατευθυνόμενων και ψευδών συνταγογραφήσεων φαρμάκων.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, κατά την οποία προέκυψε η εμπλοκή στελεχών και ιατρικών επισκεπτών φαρμακευτικής εταιρείας, ιατρικού κέντρου, αλλά και δεκάδων γιατρών, ιδιωτών και δημόσιων δομών, καθώς και φαρμακοποιών.

Η επιχείρηση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. κορυφώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τις 13 συλλήψεις σε επτά νομούς της ελληνικής επικράτειας και μεταξύ αυτών στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια. Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 173 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το ύψος της ζημιάς για τον ΕΟΠΥΥ και κατ' επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 700.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο πρόεδρος φαρμακευτικής εταιρείας (με έδρα την Αθήνα), που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ως «ηγετικό στέλεχος» του κυκλώματος, όπως επίσης ο διευθυντής πωλήσεων, δέκα ιατρικοί επισκέπτες της εταιρείας και η ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

Οι παραπάνω κατηγορούνται -μεταξύ άλλων- για εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία και δωροληψία σε βάρος του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κ.ά.

Η δικογραφία αναφέρεται σε γιατρούς που έπαιρναν «μίζες» για να συνταγογραφούν φάρμακα -κυρίως για καρδιολογικές και παθολογικές παθήσεις- της συγκεκριμένης εταιρείας, που με τη σειρά της αποκόμιζε κέρδη από τις πωλήσεις αυτών των σκευασμάτων, ενώ το κέρδος των φαρμακοποιών προερχόταν από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για την επίτευξη της εγκληματικής του δραστηριότητας, το κύκλωμα ακολουθούσε «στοχευμένη- κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών», «ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ, εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές», «ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εν γνώσει τους και με την συναίνεσή τους», «αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους».

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» ΑΜΚΑ, δηλαδή ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της, ενώ τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ