Θεοδωρίδου: «Καμπανάκι» για τους εμβολιασμένους με μια δόση- Στο 33% με 50% η ανοσία τους

Στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δ', στην σημασία του εμβολιασμού και στον ρόλο των νεαρών ατόμων για την πορεία της πανδημίας, εστίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

Οι μεταλλάξεις θα μεταδίδονται μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας και των  ανεμβολίαστων σημείωσε η Κα Θεωδορίδου ενώ τόνισε πως ο κίνδυνος από τη νόσηση με μετάλλαξη Δ’ στις νεαρές ηλικίες είναι μικρός αλλά υπαρκτός. 

Οι μελέτες επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων για τις μεταλλάξεις καθώς λειτουργούν ως «εργαστήρι» δημιουργίας νέων στελεχών του ιού, όπως υποστήριξε.«Έρευνα με άτομα που έχουν εμβολιαστεί δείχνει ότι αυτά φρενάρουν τις αντιγονικές μεταβολλές του ιού.»

Έπειτα, επέστησε την προσοχή των εμβολιασμένων με μια δόση , με το ποσοστό ανοσίας τους να κυμαίνεται μεταξύ του 33% με 50% . 1 στα 10 άτομα δεν ολοκληρώνουν με 2η δόση των εμβολιασμό, κυρίως νεαροί, έδειξε έρευνα στις ΗΠΑ .

Για τις διάφορες αμφιοβολίες που υπάρχουν για τον εμβολιασμό η πρόεδρος δήλωσε: «Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν ζώντες οργανισμούς. Δεν υπάρχουν νοσήματα που να απαγορεύουν τον εμβολιασμό ενώ χαρακτήρισε εσφαλμένες τις αντιλήψεις των νέων ότι ο εμβολιασμός επηρεάζει την γονιμότητα σε άντρες και σε γυναίκες» . Το ίδιο όπως είπε ισχύει για τις έγκυες και τις θηλάζουσες: «Ο εμβολιασμός συστήνεται τόσο για τις εγκύους μετά την επίσκεψη στον γυναικολόγο τους , όσο και για τις θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται και δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν θα καταστρεφόταν στο στομάχι του μωρού». Επιπλέον είπε πως είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας» όσοι πιστεύουν ότι θα προστατευτούν από τον ιό επειδή εμβολιάστηκαν οι υπόλοιποι.

Τέλος , σχετικά με την σημασία του εμβολιασμού, υπενθύμισε ότι το 99% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο.

Πηγή: skai.gr