Τι είναι η κεταμίνη που ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα και τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της μητέρας.

Το κομβικό σημείο στην έρευνα ήταν ο εντοπισμός της ουσίας κεταμίνη στον οργανισμό της Τζωρτζίνας. Τι είναι η ουσία κεταμίνη;

Η Κεταμίνη χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική ως αναισθητικό και καταπραϋντικό φάρμακο. Δεν χορηγείται ελεύθερα στα φαρμακεία, παρά μόνο στα νοσοκομεία, μετά από ιατρική εντολή. Να σημειώσουμε ότι η μητέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα, ήταν νοσηλεύτρια.

Σε μικρές δόσεις δεν προκαλεί παρενέργειες στην καρδιά ή στο αναπνευστικό σύστημα. Σε μεγάλες δόσεις, ωστόσο, προκαλεί σπασμούς, βραδκαρδία ή ταχυκαρδία και σε άλλες περιπτώσεις θάνατο.

Οι ψυχιατρικές παρενέργειες είναι συχνές καθώς και η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η ναυτία. Η τοξικότητα στο ήπαρ και το ουροποιητικό είναι συχνή σε τακτικούς χρήστες υψηλών δόσεων κεταμίνης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η κεταμίνη είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων NMDA και αυτός ευθύνεται για τις περισσότερες από τις δράσεις της εκτός από την αντικαταθλιπτική δράση, ο μηχανισμός της οποίας είναι θέμα πολλής έρευνας και συζήτησης.

Η κεταμίνη συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και εγκρίθηκε για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970. Χρησιμοποιήθηκε τακτικά σε σκύλους και άλογα και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για χειρουργική αναισθησία στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η κεταμίνη χρησιμοποιείται επίσης ως ψυχαγωγικό φάρμακο, τόσο σε σκόνη όσο και σε υγρή μορφή, που συχνά αναφέρεται ως "Special K" για τις παραισθησιογόνες και διασπαστικές της επιδράσεις. 

Πηγή: skai.gr