Ιατροδικαστής Τσιόλα: Πού θα εστιάσουν οι νέες έρευνες για τους θανάτους της Ίριδας και την Μαλένας

Σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι έρευνες για τις αιτίες θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, την Μαλένα και την Ίριδα, μίλησε σε συνέντευξή της η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα.

Γιατί δηλώθηκε η διπλή αιτία θανάτου για την μικρή Ίριδα;

Πνευμονικό οίδημα, η αιτία θανάτου της 6,5 μηνών Ίριδας. Αιτία θανάτου καταγεγραμμένη στην ιατροδικαστική έκθεση «δια χειρός» της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, που διενήργησε στις 22 Μαρτίου του 2022.

Αγενεσία φλεβοκόμβου, είχε καταγραφεί από την παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου ως αιτία θανάτου. Παθολογική αιτία που αφορά σε σπάνια πάθηση η οποία έχει προκαλέσει ελάχιστους θανάτους βρεφών στο εξωτερικό. Οι εργαστηριακές εξετάσεις αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες. Η ιατροδικαστής Τσιόλα συμπληρώνει στην έκθεση πνευμονικό οίδημα. Διπλή η αιτία θανάτου; Από ότι φαίνεται ναι, αφού η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα όπως η ίδια έχει ήδη επισημάνει, ήταν η πρώτη φορά που συμπλήρωσε σε ιατροδικαστική έκθεση και άλλη αιτία θανάτου. Η πρώτη φορά που σε ιατροδικαστική έκθεση της εγγράφεται διπλή αιτία θανάτου. Προφανώς η συγκεκριμένη ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, είχε διαφορετικές επισημάνσεις.

Να θυμίσουμε πως το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μία ημέρα νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου και περί ώρα 11:30, στην κούνια του.
Διακομίστηκε με μονάδα του ΕΚΑΒ στο Καραμανδάνειο, όπου τυπικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μαζί, εστάλη από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα Πατρών και ένα ύφασμα τύπου πετσετέ με ίχνη ουσίας, πιθανόν αίματος, το οποίο είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους.

Στην έκθεση πέραν των άλλων αναφέρεται πως «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής /εκζεματοειδούς αντιδράσεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης).

Επίσης, διαπιστώθηκε μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου άνευ έτερων χαρακτηριστικών.

Αυτό είναι το ιστορικό θανάτου του 6,5 μηνών βρέφους της Ίριδας. Και τώρα επανεξετάζεται ο θάνατος της Ίριδας και παράλληλα της νεκρής αδελφής της Μαλένας αφού εκτείνεται ο κύκλος των αποχρωσών ενδείξεων για τρείς συνολικά θανάτους των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας.

Στο πλαίσιο των νέων εξελίξεων η «Γ» απευθύνθηκε στην προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα με το ερώτημα:

Τίθεται θέμα επανεξέτασης της ιατροδικαστικής έκθεσης της Ίριδας ώστε να προκύψουν νέα στοιχεία;

Η απάντηση της κ. Τσιόλα είναι λακωνική και κατηγορηματικά σαφής, έτσι που να μην αφήνει χώρο παρερμηνειών. «Η προκαταρτική εξέταση που διετάχθη και διενεργείται από την Εισαγγελία εστιάζει στην συνδυαστική μελέτη των θανάτων εξ’ αφορμής του θανάτου του τρίτου παιδιού». Όσον αφορά στην ύπαρξη και απόδοση νέων στοιχείων από το θάνατο της Ίριδας είναι κάθετη. «Όχι βέβαια. Η ιατροδικαστική έκθεση για τον συγκεκριμένο θάνατο είναι πλήρης. Όπως είπα δεν αφορά την εμφάνιση νέων στοιχείων αλλά την συνδυαστική μελέτη των θανάτων».

Ερωτηθείσα αν μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία και εκτίμηση για τον θάνατο της Ίριδας απάντησε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη «Θα καταθέσω. Είναι προφανές ότι πριν την κατάθεση μου δεν είναι δυνατόν να προβώ σε καμία σχετική με την υπόθεση αναφορά και να κάνω εκτιμήσεις».

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΙΤΟΝΟΙΚΟΚΥΡΑ

Στο ερώτημα της «Γ» αν διαταχθεί εκταφή και νεκροτομή -νεκροψία για τα αίτια θανάτου της σπιτονοικοκυράς του ζεύγους Δασκαλάκη, αυτή θα διεξαχθεί από την ίδια, απάντησε ότι αν συμβεί αυτό, αρμόδια να διενεργήσει την νεκροτομή -νεκροψία και την σύνταξη της ιατροδικαστικής έκθεσης είναι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών και βεβαίως η ίδια ως προϊσταμένη.

Πηγή: skai.gr